Червената Шапчица - ДЕТЕТО БЛИЗНАЦИ
 
Четвъртък
27.07.2017
04:48
Добре дошли Гост
RSS
 
Червената шапчица
Главна Регистрация Вход
ДЕТЕТО БЛИЗНАЦИ »
Сайт меню

Мисъл на деня:

Статистики

Общо онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0

ДЕТЕТО БЛИЗНАЦИ

- Можеш ли да побързаш малко -казала бялка на охлюв.

 -Зад нас има морско конче и то настъпва опашката ми.

Ако щъркелът току-що е дарил дома ви с бебе Близ­наци, пригответе си летните кънки и оберете паяжините от ума си. За следващите двайсетина години ще ви са нуж­ни бързина и съобразителност, така че по-добре веднага започвайте тренировките, докато пратеното ви от Меркурий вързопче безпомощно лежи в люлката. Много скоро обаче то ще проходи и ще проговори. И ако нямате го­товност във всеки момент да литнете заедно с него, то ще ви се изплъзва като кълбо с въздух. Пробвали ли сте няко­га да хванете кълбо с въздух?

Според данни от службата за преброяване на САЩ през юни се раждат повече близнаци отколкото през оста­налата част на годината. Значи ако сте родили през юни, сте имали възможност да дарите с живот две същества. А може би и повече. Може би не споделяте това мнение? Не бързайте да го отхвърляте. Пребройте десет пръста на ръчичките и още десет на крачетата. Това в повечето слу­чаи ще ви даде резултат - едно бебе, но не когато то е от зодия Близнаци. Може би ще трябва да преосмислите пред­ставата си за математиката. Ще разберете какво имам пред­вид веднага щом бебето започне да лази. Това, което ис­кам да ви кажа, ще се случва по десетки пъти на ден. Сигурна сте, че току-що сте го видели да си играе с електри­ческия миксер в кухнята. Но възможно ли е това? Ето го и в другия край на къщата - весело дъвче листата на петунията, застанало на прага на градината. Как е възможно да бъде на две места едновременно? Не забравяйте, че това дете е управлявано от Меркурий - онзи гръцки бог, когото сте виждали изрисуван по страниците на книгите с крилати сандали и блестящ сребърен шлем. Нахлупете върху гла­вата на детето си една кухненска тенджера вместо шлем и се опитайте да си представите крилата, израснали от пух­кавите му розови пантофки. Забелязахте ли приликата?

Винаги съм се отнасяла с неодобрение към онези ка­ишки, които майките купуват, за да връзват току-що про­ходилите бебета, когато ги вземат с тях на пазар. Щом ги видя по магазините, винаги ми се струва, че тези жени разхождат не децата, а кучетата си. Все пак, ако имате дете Близнаци, бих посъветвала майката да си намери ня­колко подобни приспособления за всеки случай.

Вероятно първата ви мисъл ще бъде, че ако това бебе е толкова енергично, на всяка цена трябва да го затворите в здрава кошарка. Разбирам ви и дори съм склонна да при­ема подобно съждение, но не съм сигурна дали една такава бебешка кошарка е подходяща за бебето Близнаци. Ако го затворите натясно, ще проявите жестокост към това дете, което с цялото си същество се стреми да търси, да изслед­ва и да изучава. Ограничаването на физическата му свобо­да обаче не е нищо пред умственото бездействие, на което сте го подложили, когато сте го затворили в тази малка розово-синя клетка, при положение, че вълнуващият свят около него го примамва с какви ли не гледки и наслади. Не го дръжте затворено в тази кошара прекалено дълго. Едно такова ограничаване на свободата на Близнаците може да предизвика твърде упорита емоционална депресия. Спом­нете си, че този слънчев знак е въздушен, а въздухът посто­янно се движи. Ако се наложи да оставите детето в кошарката, на всяка цена го снабдете с най-шарени играчки и пъстри книжки, за да си отвлича вниманието.

Естествено и това скоро ще му дотегне. Гласните стру­ни са под владението на Меркурий и когато малкият реши да ги изпробва, едва ли ще повярвате, че целият този невъобразим шум идва от такава малка устичка. Сигурна съм, че веднага ще го пуснете да излезе от клетката. Освен ако съседите ви не са прекалено търпеливи или пък глухи. Децата Близнаци често стряскат по-възрастните и спокойни хора с внезапните си стремглави движения. Го­лемите постоянно правят забележки на децата от тази зо­дия да застанат на едно място и да не правят две неща на­веднъж. Точно това обаче е присъщо за тях. По-улегнали­те и лениви хора смятат тези деца за прекалено палави, но това е нормалното им състояние. Неправилно е да поощ­рявате и хвалите детето си Близнаци, ако се опита да се държи като по-уравновесените, но за сметка на това не тол­кова жизнерадостни хора. Може би няма да е зле, ако се на­учи да бъде по-въздържано в бързината си, но едва ли ще промените изначалната му същност без да попречите на естествените му наклонности. Не трябва да забравяме, че живото и неспокойно дете Близнаци, което тревожи улег­налите си родители, както и кроткото, предпазливо дете Козирог, дразнещо агресивните си родители, просто са подвластни на собствената си природа. Да останеш верен на себе си е достатъчно трудно дори и без съветите на хо­рата около теб, които упорито се опитват да те променят. Обичайте това дете Близнаци и го приемете такова, каквото е - контактно, будно и любознателно малко съще­ство, изпреварило останалите деца в развитието си. Не можете да превърнете светулката в охлюв и обратното. Както и леопардът не е в състояние да смени петната си. Тук бих добавила, че ако някой се опита да ги изтрие, резултатът ще бъде един нещастен и нервен леопард. Не пипайте тези петна, символи на двойствената природа на вашето дете. Един ден то ще ви накара да се гордеете с построеното от него здание и спечелената литературна награда. И когато дава израз на многоликия си талант, вие ще недоумявате как така сте се опитвали да стегнете природата му в един калъп. Ако ли пък неспокойно под­скача наоколо, това значи, че изпробва вродените си бързи рефлекси. Подвижният му като светулка ум може би ви хвърля в недоумение, но не забравяйте, че този ум е по следите на хиляди идеи, опитва се да ги проумее и да реши кои да отхвърли и кои да запази за бъдещето.

На учителите веднага им прави впечатление, че моми­четата и момчетата Близнаци бързо се учат да четат. Деца­та от тази зодия като че ли сами са измислили думите. Те нямат нищо против да изрецитират нещо, ако учителите им ги накарат, и усмихнати посрещат темата за съчинение­то, която у другите предизвиква уплаха. Те изпитват истин­ско удоволствие да общуват с околните и да споделят с тях знанията си в устен или писмен вид. Голяма част от тези деца притежават механични сръчности и си служат еднак­во добре и с двете ръце. Често може да видите дете Близ­наци да пише с лявата и да рисува с дясната ръка. От време на време някои от тях си гризат ноктите, но пръстите им по правило са тънки и сръчни и точно затова те са ловки фокусници, отлично свирят на музикални инструменти. Един ден тези техни умения могат да им помогнат да станат доб­ри хирурзи, зъболекари или часовникари. Ръцете на Близ­наците са нежни, изразителни и сръчни.

Тези деца обикновено притежават ясно изразена спо­собност да имитират останалите. Рано се проявяват ти­пичните за тази зодия остроумие и склонност към ирония. И у дома, и на училище това дете живее в полуизмислен, полуреален свят, в който истината и фантазията постоян­но се преплитат - ту фантазията приема лицето на исти­ната, ту става обратното. Понякога ви се струва, че дете­то Близнаци често преувеличава и дори лъже. То просто не може да устои на желанието си да разкраси някой свой разказ, а и обикновено само започва да си вярва, че всич­ко е така, както го представя. В подобни случаи трябва да подхождате с внимание, тъй като то само се опитва да разгърне въображението си. Вместо да му насаждате чув­ство за вина задето има такова въображение, по-добре му напомнете, че винаги трябва да казва истината, а разкрасената си история по-добре да напише в тетрадка. Когато последва заръката ви, то ясно ще може да разграничава измислицата от факта и няма да се колебае между тези два свята. Децата Близнаци, които не могат да се изразя­ват свободно и да общуват безпроблемно, може да се вглъбят в един илюзорен полуистински свят. Желателно е детето от тази зодия от малко да почне да учи чужди езици. То няма проблеми с тях. Подобно на случая с дете­то Водолей, това ще се окаже много полезно за него, тъй като обикновено Близнаците доста говорят и пътуват.

Ако това дете се опитва да ви увери, че може еднов­ременно да учи уроците си и да слуша радио, най-вероят­но ви казва истината. Ако успехът му в училище е добър, защо да не му позволите да го прави. Близнаците никога не се задоволяват само с една дейност. Сякаш трябва да изживеят два живота и бързат да усвоят всичко, без да губят никакво време. Основните опасности в тези случаи са липсата на търпение и нежеланието да се упорства, докато изучаваната материя бъде добре усвоена. Не по­зволявайте да се развие склонността на това дете да плъзга подвижната си мисъл по повърхността на знанието без да се задълбочава в него.

Може би на вашето дете Близнаци ще му бъде труд­но да бъде точно, защото накъдето и да тръгне, от пътя му ще го отклоняват все нови и нови неща. Вероятно ще се изкушава и да ви прекъсва, когато ви слуша, тъй като вече ще е схванало мисълта ви и подробностите няма да го интересуват. То пък често обича да повтаря, като не ви позволява вие да го правите и това дразни доста хора. В класната стая лесно се разсейва - от една муха, парченце Цветна хартийка или някакъв дим навън. Не е лесно да привлечете вниманието му, но ако успеете, ще бъдете доволни от неговата съсредоточеност и любопитство.

Юношата Близнаци постоянно ще кисне до телефо­на, всяка седмица ще излиза с нова приятелка, поне сто пъти ще промени плановете си за бъдещето, ще шофира прекалено бързо, ще човърка двигателя на колата си и ще оправя пералнята. Момичетата пък ще се радват на успех сред момчетата и постоянно ще менят настроенията си -в един момент ще проливат едри сълзи, а само след миг на лицата им ще греят усмивки. Тези деца ще ви уморя­ват, но и ще ви подмладяват.

Когато детето ви Близнаци най-после порасне, много хора ще ви укорят, че се опитва да хване много неща на­веднъж. Вие ще им отвърнете с усмивка и това вероятно ще ги подразни. Всъщност вие ще си спомните един проле­тен ден, когато детето ви е било на седем години. Ще си спомните как е потопило пръстчето си в шоколадовия пай, после в крема за бръснене на баща си, бръкнало в аквариу­ма, в кофата за боклук, в чинията с гореща супа и дори в електрическия контакт. Това ви е разгневило не на шега. По-късно на смрачаване сте го гледали как припка наоко­ло и гони светулки из тревата. Тогава сте въздъхнали и сте се запитали на глас: „Защо трябва да тича така като побес­няло? Защо трябва да се вре навсякъде? Какво търси, за Бога?" Детето ви е чуло и се е смутило. Завинаги сте запе­чатали в съзнанието си погледа в неговите умни и ясни очи, както и отговора му: „О, мамо,... наистина не зная. Но не се тревожи. Каквото и да е, ще го намеря".

 

Източник: Линда Гудман "Слънчевите знаци"

Вход във форума

Търси

Календар
«  Юли 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Архив на записите

Приятели на сайта
  • uCoz Community
  • uCoz Manual
  • Video Tutorials
  • Official Template Store
  • Best uCoz Websites