Червената Шапчица - ДЕТЕТО ДЕВА
 
Вторник
25.07.2017
16:41
Добре дошли Гост
RSS
 
Червената шапчица
Главна Регистрация Вход
ДЕТЕТО ДЕВА »
Сайт меню

Мисъл на деня:

Статистики

Общо онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0

ДЕТЕТО ДЕВА

Четири малки миди бързаха, нетърпеливи за разходка с него -с изчеткани палта, с измити личица, с изчистени и спретнати обувки.

Още от раждането това бебе носи у себе си и проявява актьорския талант на Девата. Най-напред се опитва да имитира звуците около него. По-късно имитира майка си и я разбира от една дума. На пръв поглед е спокойно и мирно дете, но всъщност е по-пъргаво и буйно от другите деца. Това е едно противоречие, което подсказва бъдеща­та личност - от една страна ще обича да утешава хората и да се грижи за тях, а от друга лесно ще се ядосва и ще бъде раздразнително.

Взискателността на Девата по отношение на храната се проявява отрано. Бебето може да ви изненада със стран­ните си предпочитания. Не се чудете защо то извръща главица или плюе, когато му давате ябълково пюре. Може би предпочита от моркови или праскови? Ако упорства­те, рискувате това омразно ябълково пюре да се размаже по пода и мебелите.

Тази придирчивост към яденето ще се запази у Девата през целия й живот. Вероятно ще се появят и някакви хра­носмилателни оплаквания. Иначе детето Дева е лесно за отглеждане. То не създава проблеми и си стои кротко, докато майка му върши къщната работа. Още от малко обича реда и винаги подрежда играчките си след игра. Обикновено проговаря много рано и с радост бърбори пред близките си, но пред непознати хора е мълчаливо, свито и срамежливо.

Когато тръгне на училище, детето Дева ще стане любимият ученик на учителите. То е дисциплинирано и редовно учи уроците си. Бързо схваща и те нямат почти ни­какви проблеми с него. Единствено трябва да внимават със забележките - в никакъв случай не бива да му ги правят пред другите деца. Това може да подтисне самочувствието му и да го разболее, или пък то да изгуби всякакво желание да ходи на училище. Допусне ли грешка, трябва много так­тично и спокойно да му се обърне внимание. Повече не е нужно - то ще направи всичко възможно да не я повтаря.

Детето Дева с удоволствие изпълнява поръчения, от които останалите деца обикновено бягат. То е изпълни­телно, сериозно, притежава различни дарби. Умее да ри­сува и често се заема с училищния стенвестник. Участва в театралните представления. Успехите му трябва да бъдат оценени по достойнство, за да получи то признание и сти­мул за работа. Хапливите забележки на буйните му дру­гарчета го ядосват и изкарват извън релси.

Тъй като е много внимателен, съсредоточен и прецизен, ученикът Дева лесно забелязва всички грешки, което може да го направи отличен помощник на учителя при проверка на писмени работи. Но това е нож с две остриета. По същия начин той би забелязал грешките, допуснати неволно от са­мия учител, или пък неточните данни в учебника. И понеже е честен, няма да се поколебае да ги съобщи на всеослуша­ние. От това учителският авторитет може и да пострада, но истинският педагог трябва да преглътне и се извини в името на истината и на възпитателните цели, които преследва.

Любознателният ум на Девата иска да знае всичко. Той търси обяснение на нещата и явленията в книгите, но често поставя под съмнение прочетеното. Писаното слово не му е достатъчно. Затова на децата Деви още от малки трябва не само много да им се чете, но и да им се дават най-раз­лични образователни играчки. Целта е те да получат доб­ро образование. В противен случай, когато пораснат, ще станат неудачници. Като перфекционист Девата би стра­дала болезнено от факта, че знае по-малко от другите хора, а това ще я направи още по-раздразнителна и затворена.

Родителите на дете Дева, което навлиза в пубертета, трябва да бъдат много внимателни. Понеже тогава се за­силва и оформя интересът към противоположния пол, трябва да се направи всичко възможно това да протече гладко. Л без това Девите не приемат лесно близки взаимоотно­шения. Ако юношата Дева харесва някое момиче, той трябва да бъде оставен на мира. Никой не бива да му се бърка и да изказва мнения. Иначе има опасност той да бъде наранен, да се отдръпне и никога повече да не погледне другия пол. Създавайки му комплекси, има опасност да го обречете на вечно ергенство. Същото е и при момичетата. Не се шегу­вайте с Девата за нейното първо приятелство. Това може да я нарани емоционално за цял живот.

Обсипвайте вашето дете Дева с внимание и любов. То има нужда от тях. Само няма да ви каже колко силно ги желае, но ще страда дълбоко, ако не му ги дадете. Трябва да чуе от вас колко е умно, забавно, интересно и красиво и това да му се повтаря по-често, за да придобие самочув­ствие. Няма опасност, ако прекалите с ласките и похвали­те, да го превърнете в самовлюбен егоист. У него само­любието и високото самочувствие, което му изграждате, винаги ще се уравновесява с вродената му скромност и боязливост. Така че, мили родители, давайте на вашето дете Дева ежедневната дажба от емоционални витамини заедно с рибеното масло.

Още от малко то ще си създаде постоянен ред и нави­ци. Затова е най-добре да има самостоятелна стая. В про­тивен случай често ще се сърди, когато премествате неща­та му на друго място или не разбирате желанието му да се усамоти. Не бива да се нарушава дневният режим, който само си е изградило.Това ще го разстрои. Не го предизвик­вайте много да откровеничи. То обича да критикува и уж забавно, но иронично така може да имитира недостатъци­те на всеки член от семейството, та чак да се изприщите от неудобство. Майката трябва да бъде подготвена, че това дете ще бъде претенциозно и придирчиво по отношение на храната и готвенето. В картофеното пюре не може да има никакви бучици. В яденето - никакви силни подправки! Тези капризи ще бъдат компенсирани обаче от други качества. Детето Дева проявява удивително чувство за отговорност. То така мило и грижовно съчувства на мама, когато я боли глава, или на татко, когато има проблеми в службата. По­мага в къщната работа, не харчи неразумно джобните си пари и е за пример в училище. Приятно е да имаш такова дете вкъщи, макар че отвреме-навреме ще ви се прииска да го шляпнете, когато ви кара да почистите докрай семчиците от лютите чушки или не иска да облече току-що изгла­дената блузка, защото имала две гънчици.

Детето Дева обича животните, особено по-малките. С удоволствие се грижи за тях. Не му взимайте обаче куче, което ще стане огромно. По-добре донесете вкъщи някое птиче или малко коте. А забелязали ли сте с какъв инте­рес то наблюдава мравките? Движението около един мра­вуняк занимава и интригува неговото практично и любоз­нателно съзнание.

За възрастта си това дете обикновено е по-умно от ос­таналите деца. Съобразявайте се с мнението му. Бъдете ясни и точни в изискванията си към него и то ще се постарае да ги изпълни. Развивайте и поощрявайте въображението му. Не се страхувайте, че ще го разглезите или ще го превърнете в празен мечтател. Именно мечтите, които ще му вдъхнете като дете, биха му осигурили онова емоционално равнове­сие, което ще му е особено нужно, когато порасне. Внуше­те му нещо прекрасно и приказно, към което да се стреми. Мисълта за сбъднати като с магическа пръчка желания ще го спасява от самота през следващите години.

Детето Дева е един истински малък реалист. Затова може би не обича най-много на света измислиците и при­казките. Но има нужда от тях, повярвайте ми!

 

 

Източник: Линда Гудман "Слънчевите знаци"

Вход във форума

Търси

Календар
«  Юли 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Архив на записите

Приятели на сайта
  • uCoz Community
  • uCoz Manual
  • Video Tutorials
  • Official Template Store
  • Best uCoz Websites