Червената Шапчица - ДЕТЕТО РИБИ
 
Вторник
25.07.2017
16:38
Добре дошли Гост
RSS
 
Червената шапчица
Главна Регистрация Вход
ДЕТЕТО РИБИ »
Сайт меню

Мисъл на деня:

Статистики

Общо онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0

ДЕТЕТО РИБИ

Страстен поглед, остър слух

със любов гнездо ще свият

в страната на чудесата.

Ден след ден мечтаят те,

ден след ден, докато лятото си отиде -

носят се надолу по потока

в златна светлина.

Какво е животът - просто една мечта.

Обществена тайна е, че бебетата ги купуват в магази­на. Е, някои може да ги донесе щъркелът или чичо доктор в черната си чанта. Случаят с вашето съкровище обаче е уникален. То се е спуснало при вас по копринената стълба от страната на приказките. Ако по-внимателно се вгледа­те в замечтаните му красиви очи, ще откриете там сенки­те на вълшебни дървета и приказни елфи. Не е изключено зад сладкото му ушенце все още да блещука звездният прах, който го е поръсил, докато е бързало към вас. Ан­гелските му крилца най-вероятно са изчезнали по пътя му към родилния дом, но не може да не е останала лека подутинка на мястото им.

Време е да кажем на всеослушание, че художникът е взел за модел вашето бебе, когато е рисувал онези пухка­ви сладуранчета с трапчинки на бузките. Как кои - онези, на честитките за новородени. Но не се заблуждавайте, че ще ви бъде лесно да възпитавате, да моделирате подобно на мека глина скъпото си детенце Риби. Откажете се! Също като ревливото си връстниче от зодия Овен, власт­ното и капризно Лъвче или вироглавото малко поданиче на зодия Телец, то ще се инати и ще ви се изплъзва от ръцете. За разлика от тях обаче вашата малка рожба Риби ще ви удави в море от прелестни усмивки  ще ви побърка от радост, че я имате, и в края на краищата ще ви се качи на главата.

Любимите герои на вашето дете от зодия Риби ще бъдат Питър Пан и Алиса, така че не губете време и го запишете в списъка на гениалните изпълнители на тези роли. Само че то няма да се изявява на театралната сце­на, а ще ги играе убедително в живота. Винаги ще бъде обгърнато от нещо вълшебно, илюзорно, детински отвле­чено. Не само през първите няколко години от живота му. Вашата рожба Риби ще си бъде същото дете и на осем, и на осемдесет години.

Преди да започне да се рови из бюфета и да унищожа­ва скришом запасите ви от сладка и конфитюри, вашата Рибка ще живее в странния си вълшебен свят. Ще се хра­ни като същинско ангелче, седнало на бебешкия си стол, ако се превъплътите в шут, царица или любимото му коте. Дайте простор на фантазията си. Нахлупете на главата си стария абажур, украсете го с разни дрънкулки, смело се гримирайте с червило, креда, туш за мигли или сенки за очи. Мяукайте нежно и любвеобилно и ще бъдете възнаг­радени - любимата ви малка Рибка ще си изпапка попарката. След някоя и друга година пък ще я накарате да кро­тува и да се забавлява на балкона, докато вие перете, ако вържете няколко балончета по перилата, пъхнете в ръка­та й пликче с пуканки, подредите в кръг любимите й плю­шени животинки и й съобщите, че е на цирк. Друг изпитан вариант е да налеете в по-широк съд хладка вода, да пус­нете вътре книжни корабчета и да разрешите на малката Риба да цамбурка на воля и да се чувства като в морето. Не се изненадвайте ако малкият ви ученик, белязан от знака на Риби, някоя сутрин ви изтърси, че снощи е срещ­нал баба Стратьн и тя му е заръчала майка му да полива редовно цветята и да изпрати парите на чичо Кларънс. Ще се почувствате като в небрано лозе и ще започнете да го подканяте да побърза, защото ще закъснее за училище. А къде ли се е дянал пуловерът му? И защо не си е изпил какаото? И защо връзките на обувките му се влачат, ще вземе да се спъне и т.н., и т.н... И как няма да се смутите, когато баба Стратьн почина още преди вашата Рибка да се роди. Подгответе се обаче за много по-голяма изненада след закуска, когато синът ви вече ще е на училище, а раз­давачът ще ви донесе писмо от чичо Кларънс, който ви моли да му услужите с пари за новия бизнес...

Големи врагове на детето Риби са режимът, програмата, упоритото ви желание да му втълпите някакви по­лезни навици. Излишно е родителите на една Риба да се опитват да я напъхат в рамките на общоприетите прави­ла. Вашето дете Риби ще иска да играе, когато му се иг­рае, да спи, когато му се спи, да яде, когато му се яде и няма да го интересува кое време на деня или на нощта е. Като че ли по-разумно ще бъде вие да пригодите собстве­ния си режим към неговия, защото ако се опитвате да на­лагате собственото си виждане по въпроса за яденето, спането и игрите, то направо ще ви съсипе живота. Няма да крещи или да се цупи, но така изкусно ще ви оплете в мрежите си, че ще се видите принудени да отстъпите пред хаотичните му хрумвания. Неусетно за вас ще ви накара да не обръщате чак такова внимание на тиктакащия на­халник, наречен будилник. Ще ви помогне да проумеете, че въобще няма защо да изпитвате угризения и да продължите да си бъбрите сладко с Кейт на чашка кафе, когато е време да го храните. Ще ви накара да изпитате радост, когато в някой късен мрачен следобед седнете двамата пред чиния топла обедна супа или изпиете по чаша сутрешен шоколад с мляко. Кой казва, че сутрешният шоколад е най-вкусен сутрин?

Не забравяйте да поощрявате своето дете Риби в не­говите начинания, защото то е доста несигурно в себе си и има нужда от вашата добра дума и внимание. Понякога му е необходимо уединение. Не го притеснявайте, когато усетите, че духом е някъде далеч. Оставете го да изживее спокойно особеното си състояние. Ще успее да се завър­не за супата и шоколада, макар че сигурно пак ще е обърка­ло времето на закуската с обеда или вечерята. Може пък наистина да се е забавило, защото е летяло с НЛО до Марс и обратно. Нали знаете, че за него няма нищо невъзмож­но.

На учителките няма да им бъде лесно да вкарат свобо­долюбивия дух на вашата Рибка в строгите рамки на об­разованието. Все едно дали са кръгли, овални или квад­ратни, рамките никога не са по мярка на едно същество, родено под знака на Риби. Чака ви тежка борба, за да обе­дините уникалните възгледи на рожбата си със закостене­лите педагогически постулати. Не му се сърдете. Разбира се, че педагозите трябва да се съобразяват с вашата нептунова рожба, а не обратно. Почти всички деца Риби са артистични, музикални и влюбени в танца. Дори когато са по-закръглени, походката на момченцата Риби е лека, а много от момиченцата мечтаят да станат балерини. Ку­мири на мечтателните момченца от зодия Риби не са раз­ните политици, генерали или учени, а Бетховен, Микелан­джело или астронавтите. Любимият им предмет в учили­ще може да стане литературата, защото те много обичат да четат и са добри разказвачи. Привлекателен за тях е и светът на поезията. Ако в началото математиката ги по-изплаши, сигурно е, че абстрактният магичен свят на гео­метрията и алгебрата няма да представлява никаква труд­ност за тях.

Някои от децата Риби са лишени от чувство за отго­ворност и това може да наложи отпечатък върху целия им по-нататъшен живот. Те лесно се обиждат, много са чув­ствителни и проявената към тях грубост може за дълго време да ги извади от равновесие. Някои предпочитат компанията на възрастните пред тази на връстниците си. Още от малки проявяват разбиране и съчувствие към окол­ните, вродената им мъдрост е направо удивителна.

Преди да обвините нептуновото си дете в лъжа, си спомнете, че то обича да фантазира най-невинно, да плу­ва във водите на въображаемите си светове, да преживява насладата на вълшебно красивата измислена реалност. То просто не може да различи реалното от илюзията, исти­ната от измислицата. Вместо да укорявате склонната си към фантазиране рожба, по-добре се помъчете да я разбе­рете. Вашето снизходително разбиране и дори състрада­ние ще спасят детето ви от самоизолация или безмълвно мрачно отчаяние.

Детето ви - жител на нептуновото царство на Риби­те, чува в душата си напева на морския прибой. То не може да понесе бруталните истини от реалния живот. Не го наричайте лъжец, защото това няма да бъде справед­ливо по отношение на романтичната му същност. По­ощрявайте фантазията му и го насочвайте да пресътворява виденията си в поезия, музика или живопис. С тече­ние на времето самият живот ще го научи да възприема по-спокойно бруталното, жестокото и егоистичното. Защо да го изваждате преждевременно от добрия му фантазен свят? То може и да не възприеме изцяло засти­налите социални норми на поведение, но затова пък възрастните - и родителите, и учителите - ще имат възможност да получат от него уроци по състрадание, толерантност и доброта. Ще могат ако пожелаят да възприемат част от неговите схващания за красота и фан­тазия. Защото нали знаете, в дипломата за живота не се включват само задължителните предмети от учебната програма в училище.

Все някога ще трябва да приключи продължителният двубой между конформизма и философията на Рибите за свобода на изявата. Аз съм на страната на Рибите. Не е излишно, разбира се, да обясните на вашето нептуново чедо, че възрастните очакват от него да се приспособи към техните понякога налудничави строги житейски и об­разователни догми, за да просперира в живота. Но ако прекалите с натякванията, забележките, насочването към „правия път", то непременно ще изгуби истинския си път към другата страна на огледалото. Не го правете! Мал­ката ви Златна Рибка има нужда от вашата подкрепа, за да успее да се пребори с трудностите в реалния свят, с болестите, лицемерието, глада, войните и мизерията. В смразяващия студ вашата Рибка има нужда от топла, пъстра, здрава дреха. Подарете й я. Опитайте се да раз­берете нейната нептунова душа. Тя ще ви се отблагодари. Кой знае, може един ден да свали някоя звезда, за да ви я поднесе. Тогава ще проумеете колко добре сте сто­рили, че вместо да я укорявате, нежно и тактично сте подкрепяли нейните начинания. Хайде, бързо направете място за бъдещия блестящ дар на вашето дете Риби върху официалния си тоалет.

 

 

Източник: Линда Гудман "Слънчевите знаци"

Вход във форума

Търси

Календар
«  Юли 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Архив на записите

Приятели на сайта
  • uCoz Community
  • uCoz Manual
  • Video Tutorials
  • Official Template Store
  • Best uCoz Websites