Червената Шапчица - ДЕТЕТО ВОДОЛЕЙ
 
Четвъртък
27.07.2017
04:46
Добре дошли Гост
RSS
 
Червената шапчица
Главна Регистрация Вход
ДЕТЕТО ВОДОЛЕЙ »
Сайт меню

Мисъл на деня:

Статистики

Общо онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0

ДЕТЕТО ВОДОЛЕЙ

Едно дете пътува из чудеса невероятни.

Със зверовете разговаря и всичко става му понятно.

Според едно неписано правило бебетата от мъжки пол трябва да се обличат в светлосиньо, а от женски - в розо­во. Но ако вашето бебе е родено през февруари, обличай­те го от горе до долу в цвят електрик, без да се съобразя­вате с правила. Детето ви е направено от уранов матери­ал и ще ви се наложи да го гоните в утрешния ден, накъде­то все бяга.

То е чувствително, непредсказуемо, упорито, вибри­ращо съчетание от изобретателност и електрични импул­си. Мисловните му процеси протичат със скоростта на уранова светкавица. Мозъкът му вибрира с високочестот­ни радиосигнали, дори и асцендентът му да е Телец (ха­рактерен с известна мудност и предпазливост). С години­те .ще почувствате, че и вие самите се въртите на бързи обороти и сигнализирате SOS.

Всички родители смятат, че тяхното дете е най-умно и най-талантливо. При децата Водолеи случаят е по-специ­ален. Те наистина са различни и неповторимите сравне­ние с останалите. Познавам една майка от Ню Йорк, коя­то нарече сина си „Чудото на Бронкс". Така тя уреди въпроса и се застрахова - при тези деца никога не се знае какво ще излезе накрая. Всичките им познати, роднини и съседи са озадачени. Те гадаят какво ли означава този прякор. Междувременно се оказа, че момченцето е чуде­сен баскетболист и мнозина решиха, че затова му викат така. Само че не би трябвало да бързат със заключения­та. Историята още не е приключила. В момента той раз­пределя свободното си време между няколко неща: ком­позира мюзикъл, който или ще се появи на Бродуей, или ще иде в кошчето за боклук; участва в детективски филми като епизодичен герой и в разни телевизионни реклами.

Междувременно работи върху едно изобретение в стаята си, като хвърля по едно око на телевизора и похапва сан­двичи с кисели краставички. Засега не мога да ви кажа какво е изобретението, защото го пази в тайна. Или е ма­шина на времето, тъй като тя интригува много Водолеи, а пък и той обича да човърка разни часовници и будилници, или пък... кой знае? Е, ще поживеем и ще видим. Повече­то Водолеи се изтръгват от оковите и започват да пръскат своята гениалност пред тръпнещия от очакване свят, след като вече са прехвърлили петдесетте. Това бавене май не се отразява добре на нервите. Разбира се, има и доста вундеркинди от тази зодия. Но нека ние се опитаме да разгадаем обикновения малък Водолей (пак напомням, думата обикновен не е най-подходяща за малкия уранов човек). Така ще имате някаква възможност, макар и спорна, да поведете тая заредена ракета в някаква посока.

Юношата Водолей ще се противопоставя на всичко, докато зрелостта не посмекчи урановите влияния и обществото не формира у него по-традиционни възгледи. Първата му реакция на всяка заповед и дори само предло­жение е категоричен отказ. Но ако го оставите да помис­ли, в крайна сметка ще реагира съвсем разумно и точно с това ще ви изненада.

Момичетата и момчетата Водолеи външно изглеждат спокойни и мили. Но духне ли северният вятър, те тръгват на зигзаг. Сега вече очаквайте всичко. Непредсказуемо в поведението си, но обичливо и забавно, детето Водолей е същинска въртяща се перка. Използвах това сравнение, за­щото знакът Водолей и планетата Уран действително уп­равляват въздухоплаването, самолетите, Чарлз Линдберг и другите подобни. И все пак тези деца дотолкова са из­тъкани от противоречия, че вместо да ги тегли към летене­то, много от тях изпитват страх от самолети и асансьори, даже от електричество (а Уран управлява и него).

Докато отглеждате и възпитавате тези малки „чудеса на природата", ще се сблъскате с какви ли не парадокси и конфузни ситуации. Тъй като притежава остра проница­телност и желязна логика, вашият малък Водолей из­веднъж, ни в клин, ни в ръкав ще попита най-добрата ви приятелка защо си е направила козметична операция на лицето (това, между другото, е вярно). Или ще изложи чичо си пред чужди хора, че е спестил доходите си пред данъчните (и това е вярно!).

Тези деца обичат да помагат на приятелчетата си. Ако им купите ботушки например, те ще отидат веднага да стъпчат новия сняг, та другите деца да могат да се пърза­лят с шейните си.

Вашето слънчево дете Водолей ще си има една единстве­на, ама много голяма мечта. Докато не дойде следващата, също така единствена. Момиченцето ви ще иска да е бале­рина, по-велика от Павлова, или пък първата жена-президент, или най-малкото Мария Кюри. Момченцето ви ще се изживява като океанограф, ихтиолог, археолог или пилот на изтребител. По-обикновените професии като медицинска сестра, секретарка, чиновник, магазинер не им правят впе­чатление и не предизвикват фантазията им. В крайна сметка може да се наложи да упражняват някоя от тях, но ще скътат дълбоко в сърцето си детската мечта и никога няма да я заб­равят. Колкото и да ви звучи фантастично, Водолеите могат да предизвикат едно нещо да се случи просто като се кон­центрират върху него и постоянно го очакват.

Никога няма да ви бъде скучно, защото не знаете как­ва изненада ще ви поднесе вашето Водолейче на другия ден. Ако завали дъжд, то няма да си седи вкъщи. Ще хукне навън с една от скъпите ви сребърни лъжици да копае ка­навка, за да не отмие дъждът хълмчето зад къщата.

В една стара детска песничка се пее: „Мечката отиде отвъд билото на планината да види какво има там. Ала нямаше какво да види, а само другия планински склон." Затова пък вашето дете Водолей ще има по-голям късмет и все нещичко ще намери. Може би гърне със злато или просто нова порода кълвач. Но нито една от експедиции­те му няма да остане безплодна.

Нарочно прескочих бебешкия период, защото тези деца никога не са бебета. Те се раждат направо възрастни. Но някои от тях минават през момента на прохождането, зато­ва няма да е зле за тогава да си купите куче, обучено да води слепец. Задръжте кучето поне додето малкото човече не навърши десет години, защото при всяко излизане го дебне злополука. Както си плува на облака, ще му хрумне

да скочи на улицата и ще улучи точно телеграфния стълб. Със своята разсеяност Водолеите си докарват изкълчени глезени, фрактури и гнева на учителите. Ще бъдете разкъсва­ни от чувство на гордост и срам, когато ви съобщят да оти­дете в училище и там ви кажат, че Оливър има заложби на гений, но не внимава в час, а непрекъснато гледа през про­зореца или си играе с часовника си. А пък Гертруд просто не желае да учи и току си извива стъпалата, обути в ония глупави балетна пантофки. Ако започнете да се карате на Оливър и Гертруд, те отегчено ще свият рамене. Защо вди­гате толкова шум? Той се е опитвал да установи влиянието на лятното слънцестоене върху гринуичкото време, а тя е гадаела какво превръща гъсеницата в пеперуда. Всичко е толкова логично! Защо ли тяхното училище е скучно и ог­раничено? Нищо чудно и да са прави, но едва ли могат да го докажат в този век.

Учителите не могат да разберат как детето Водолей решава сложната математическа задача, която още не е разяснена на дъската. Непонятна им е последователността на мислите му. А всичко е много просто. Тъй като урановата му интуиция действа чрез невидими радиовълни, я го превежда през отделните етапи толкова бързо, че то просто не може да си ги спомни. Това дете също така понякога си забравя и адреса, и фамилията, и в колко часа трябва да се прибере у дома. Затова блестящият му ум трябва да бъде научен, че не е достатъчно да бъде жив компютър. Детето трябва да разбере колко е важно да умее организира мислите си в логически ред. В противен случай потенциалният гений и бъдещ философ, инженер, лекар и т.н. ще се превърне в ексцентрик, разхвърлял способностите си в няколко посоки.

Насърчавайте го да се движи и играе. Ако го оставите, може да пропилява дните си в празни мечтания. Макар че кои деца Водолей много обичат спорта, вкъщи се движат мудно и едва ли не трябва да стане пожар, та да се размърдат. В същото време умствените им процеси чупят всички рекорди за скорост. Птиците, дърветата, природа и морския бряг силно ги привличат. Не обичат да се включват в организирани дейности. Предпочитат да правят сами своите независими открития. Внимавайте да не свикнат да казват за някои неща „не мога", за да се отърват от отговорност. Ако ги изпуснете, ще поемат линията на най-слабото съпротивление. Внушете им, че така заблуж­дават себе си. Насърчавайте ги сами да вземат решения и да се борят за изпълнението им.

Стремете се да създавате спокойна и хармонична ат­мосфера за детето Водолей. То притежава способността да вижда какво става в душите на хората около него и да чува мислите им. И ако тези мисли не са ведри, те могат да го обезпокоят и да наслоят у него трайно чувство на потиснатост. Нали не искате след трийсет години да се озовете у дома с ексцентричен, нервен и разсеян стар ер­ген или стара мома?

Трябва да внимавате много с юношите, управлявани от Уран. И най-вече какво казвате и как го казвате пред тях. Ако се посеят макар и бегли предположения в техния прозорлив и остър ум, те така здраво могат да се вкоренят, че в зряла възраст да се превърнат в непоклатими убеждения. Например излишната настойчивост ръцете винаги да бъдат чисти и постоянните напомняния да не пие от чуждите чаши ще доведат до там, че Водолеят ще развие маниакални страхове и ще си носи своя чаша в джоба. При честите злополуки, които го сполетяват, как­во би станало, ако седне рязко и счупи чашата. А той върши всичко внезапно и рязко.

Малките Водолейчета имат много приятели и завъждат поне по десетина на ден - при това най-различни. Ако ня­кой ден ви доведат на обяд другарче на име Рокфелер, не изпадайте в паника. Те не правят разлика между него и квар­талния кучкар. Просто им се е сторило добро и интересно.

По време на пубертета едва ли ще имате някакви по-особени грижи с вашия Водолей. Малко вероятно е да прояви засилен интерес към противоположния пол. По-скоро интересът е към всичко наоколо. Може би причес­ката и облеклото ще станат по-странни и необичайни. Ще изплува на повърхността и скритата любов към поезията, която се нуждае от насърчение.

Подобно на всички деца, вашето малко ураново чове­че има жаби в джобовете и звезди в очите. Но то е и рядка личност. Обича хората и е хуманист по природа. Неговата лишена от предразсъдъци мъдрост води обществото към мечтаната епоха на Водолея. Защото момченцата и момиченцата Водолеи са избрани от съдбата да изпълнят онова, което ни обещава утрешният ден. Кръстете детето си „Чудото на двайсети век", а съседите нека гадаят какво означава това.

 

Източник: Линда Гудман "Слънчевите знаци"

Вход във форума

Търси

Календар
«  Юли 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Архив на записите

Приятели на сайта
  • uCoz Community
  • uCoz Manual
  • Video Tutorials
  • Official Template Store
  • Best uCoz Websites