Червената Шапчица - КАК ДА РАЗПОЗНАЕМ ДЕВАТА
 
Сряда
28.06.2017
23:00
Добре дошли Гост
RSS
 
Червената шапчица
Главна Регистрация Вход
КАК ДА РАЗПОЗНАЕМ ДЕВАТА »
Сайт меню

Мисъл на деня:

Статистики

Общо онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0

ДЕВА

24 август - 23 септември

КАК ДА РАЗПОЗНАЕМ ДЕВАТА

Само че горчицата не е птица - отбеляза Алиса.

- Както винаги си права - рече Херцогинята. - Колко ясно се изразяваш!

Ако приемем буквално символите, Девата би трябва­ло да означава „девица". Действително бракът не е голя­мата цел в живота на хората от този слънчев знак и може би най-висок процент от останалите неженени и неомъже­ни са именно Деви. Тези обаче, които приемат задълже­нията и отговорностите на брачния живот, макар и да не са водени от страстта, остават верни и предани на своето семейство и партньор.

Девата лесно се откроява сред другите хора. Спокой­на, на пръв поглед флегматична, не особено речовита, тя не обича шума около себе си. Бихте си помислили, че е самотница. Ето, в онзи ъгъл там ще забележите привлека­телния млад мъж, наблюдаващ уж безучастно тълпата наоколо. Но неговата мисъл отчита и преценява всичко. Когато трябва, на минутата ще бъде готов с мнението или решението си. Или красивата сдържана девойка, облече­на безупречно, която чака на спирката. Видяхте я, нали? Тя вече си е приготвила точни пари за билет. Никога няма да тръгне да моли някой да й развали банкнота от пет лири. Тя е Дева.

Шумните купони не са по вкуса на хората от тази зо­дия. Те предпочитат да останат в службата, за да си довър­шат спокойно и методично работата, вместо да се пото­пят сред безгрижната тълпа или да отидат с колегите на събиране, където няма да се чувстват комфортно. Девата много трудно се отпуска в компания и едва ли някога може да си позволи по-свободно или лекомислено поведение. Дори Козирогът изглежда истински веселяк пред нея, кол­кото и да не е това типичното му държание.

Девата обича да се тревожи. Ако няма за какво, ще си намери. Защото тревогата е обичайното й състояние. Пре­лестната й усмивка често крие вътрешно безпокойство или несигурност. Проблемите следват един след друг в живо­та й. Тя обича да си ги създава.

Типичната Дева има приятна външност. Фигурата й е сла­ба (освен ако няма други планети или асцендент в рождения си хороскоп), чертите на лицето са интелигентни, фини и из­разителни, а очите са невероятно бистри и красиви и често в тях може да видите своето отражение. Чаровна и грациозна, Девата е твърде критична към външния си вид. Почти никога не харесва снимките си. Твърди, че не е суетна, но лесно ще я хванете да се оглежда скришом в огледалото. Облича се стилно и спретнато, макар и не задължително по модата. Навиците й в това отношение са твърдо установени. Така например Морис Шевалие би приел по-скоро да изгуби гласа си на сцената, отколкото да се появи пред публика без цвете в бутониерата и игла на вратовръзката си.

Крехкото телосложение на Девата крие много повече физическа сила, отколкото можете да предположите. Сил­ните й здрави мускули ще се справят с всяка работа по-добре от много други зодии, стига да не получи нервен срив. Защото зад външното спокойствие и уравновесеност се крият вечни тревоги, а това я разстройва емоционално и нарушава храносмилането й. Девата трябва да се пази от мозъчна преумора и да не се нагърбва с прекалено мно­го работа. Нейната изпълнителност и чувство за отговор­ност, желанието й да свърши всичко в срок могат да я Доведат до претоварване и нервно изхабяване.

Планетата, която управлява Девите (засега), е Меркурий. Ето защо те са разумни, реалисти, искрени и лоялни Но в тях определено се крие актьорски талант. Ако не искат да отидат някъде или да направят нещо, спокойно ще се престорят на болни. Създавайки си въображаеми неприятности, така могат да се вживеят, че да убедят и самите себе си. Причудливи и взискателни са към всичко - облекло, храна, работа, лични взаимоотношения и лю­бов, дори към словото. Ненавиждат жаргона. Толкова спретнати и чисти са, сякаш току-що са излезли изпод душа. Наистина Девите са способни да се къпят по чети­ри пъти на ден. Те се грижат за здравето си, не търпят немарливостта и не хранят излишни илюзии за живота и хората. Дори да са влюбени, никога няма да се поддадат на емоциите си до такава степен, че да не видят недостатъ­ците на другия или безнадеждността на самата връзка.

Разбира се, не всяка Дева е педант и догматик. Поня­кога сред родените под този слънчев знак ще срещнете ярки умове или ослепителни чаровници. Типичен пример в това отношение е София Лорен. Друг път ще се натъкнете на такава Дева, която чак е занемарила външния си вид или дома си, защото робува на точността и изрядността в служебните си задължения. Но не я съдете прибързано. Скоро ще я видите да вдига карфичка от килима или да маха влакънце от рамото си и ще ви стане ясно, че Девата в крайна сметка си е Дева.

Мила и състрадателна, Девата е особено подходяща за професията на медицинска сестра. Тя е внимателна към болните, вдъхва доверие в своята компетентност и те се оставят с удоволствие в ръцете й. Ако имате приятел или приятелка Дева, достатъчно е само да им споменете, че ви боли глава или нещо друго. В дома им се намира мини-аптека. Едно от шкафчетата в банята непременно ще е претъпкано с лекарства и всякакви хапчета срещу стомаш­ни разстройства, запек, лошо храносмилане или главобо­лие. На всичкото отгоре най-подробно ще ви бъде обяс­нено какво е най-подходящо за вас. Девата никога не ку­пува лекарство, без да се запознае с неговите съставки и показания. Също така не тръгва на път, без да си вземе цял куфар с хапчета и шишенца. Ами ако там, където отида,  ги няма по аптеките? Подобно е положението и с лю­бимата марка сапун, лосион, крем за бръснене или каква­то и да е козметика. За по-евтино и по-сигурно Девата си ги купува по цели кашончета наведнъж. Защо да рискува в чуждия град, където може да не ги намери или пък ще струват много по-скъпо? По същата причина Девата е способна да помъкне в багажа си и вода за пиене. Ако й се присмеете, веднага ще ви постави на мястото и ще ви обясни какво би могло да се случи, когато пиете съмнителна (може би заразена?) вода и в организма ви проникнат бак­терии или микроби.

Създадените вече навици при Девата остават за цял живот. Тогава защо трябва да се нарушават, да речем, когато се отиде на почивка или в командировка? (Това между другото обяснява и факта, че много Деви се боят да сключат брак и да променят начина си на живот). Ако мъжът Дева е свикнал вкъщи да държи чорапите си в ля­вото чекмедже на гардероба, точно в това чекмедже ще ги сложи и в хотелската стая. Не дай боже обаче гарде­робът да е цял, без чекмеджета! Това ще го обърка и на­вярно накрая ще ги върне в куфара си, но няма да спи спо­койно. На следващата сутрин сервитьорката ще разбере, че когато един клиент Дева каже, че иска яйце, варено три минути, той има предвид точно толкова минути, а не ня­какви си там четири или три и половина. Тя просто няма да получи бакшиш и толкова, щом не обръща внимание на тези неща.

Понякога Девата започва да се заяжда, да спори и да ви критикува, докато ви вбеси. Но ако в същото време изпаднете в беда, с радост ще ви се притече на помощ, без да търси отплата. Или ако не можете да смогнете с работата си в службата, Девата с удоволствие ще се вклю­чи, за да свършите в срок. Това тя ще направи не от жела­ние да се изтъкне или да покаже колко по-способна е от вас, а защото нейният подреден меркуриев ум не търпи размотаването и недовършените задачи. Освен това тя инстинктивно се стреми да сложи ред в хаоса. Така на­пример, ако е на парти, Девата с радост ще помогне на Домакинята да прибере и почисти след гостите. Но в също­то време веднага ще забележи, че модното списание е поставено върху масичката, за да скрие петното на по­кривката. Или пък че възглавничките на дивана са подредени така, че да покрият прогорените от цигари дупки.

Девата прекрасно вижда чуждите недостатъци - д0 най-дребните неща, но не и своите. Всъщност вижда ги и ги усеща, но не понася някой друг да й ги изтъква. По това си прилича с Везните. Само се опитайте да й кажете, че е критикарка, придирчива, вманиачена чистница или болна на тема хранене и здраве. Кой, тя ли? В никакъв случай не е такава. Още помня (и пазя) писмото на една жена Дева. На десет грижливо изписани и подредени страници тя из­тъкваше защо описанието на нейната зодия не й съответ­ства, без да съзнава, че равният почерк и обстоятелстве­ните обяснения я издават.

„Аз не съм чистофайница. Напротив, къщата ми е в ужасно занемарен вид - пишеше тя. - Имам две малки деца, които обръщат всичко наопаки, и това ме подлудява. Не­прекъснато съм след тях да прибирам. Опитвам се всяко нещо да поставя на мястото му. И макар че не си губя вре­мето да чета или да се мотая пред телевизора като някои мои съседки, когато съпругът ми се върне от работа, вкъщи е пълен хаос. Не мисля, че той има право да се оплаква, защото вечер си ляга навреме, а аз продължавам да под­реждам до полунощ. Защото, съгласете се, не мога сутрин­та да вляза в мръсна кухня да приготвям закуската. Мръсо­тията носи микроби и зараза. Но докато съпругът ми тръгне на работа, всичко у нас отново е с краката нагоре. Така че направо ме дразни констатацията, че Девата е чистница. Аз не съм такава. Също така не се тревожа за щяло и нещя­ло. Не критикувам съпруга си за това, че понякога носи по-малко пари, отколкото трябва. Или поне не го правя често, тъй като една жена не бива да се бърка в тия неща, защото си има достатъчно грижи и задължения вкъщи... (Тук отно­во се изброяват тези задължения, едно по едно). Тъй че много ми се иска да съм чистница, но с тия две деца... (и т.н., и т.н.). В крайна сметка можете ли да ми обясните защо характеристиката на Девата не се отнася до мен?"

Естествено, към писмото й беше приложен адресирай плик, за да й отговоря. Смятам някой ден да поставя в рамка тези страници и да ги окача на стената под знака на Девата.

В едно пълно с хора помещение веднага бихте познали девата. Тя не може да стои дълго на едно място. Ще започ­не да нервничи, да сменя позата си, да присяда в различни ъгьлчета, сякаш закъснява за важна среща. Но в същото време изразът на лицето й ще остане спокоен. Нервното напрежение много рядко намира външен израз у Девата, но може да увреди храносмилателната й система. Затова тези хора често носят хапчета за стомах у себе си.

Вече споменах, че засега Меркурий е планетата, която управлява Девите. Същата планета управлява и Близнаци. Но за разлика от Близнаците Девата се е научила как да не прахосва жизнените си сили. Тя вече е готова да откликне на гръмовития повик на Вулкан, истинската й управляваща планета, все още неоткрита от астрономите, ала влияеща на всички, родени под този зодиакален знак. Когато Вул­кан се приближи до Земята така, че да се вижда, Девата ще се освободи от въздействието на Меркурий, което е причи­на за нервното й напрежение. (Меркурий е по-съвместим с въздушните Близнаци, отколкото със земната Дева). Тя ще получи от Вулкан, планетата на гръмотевиците, своето астрологическо наследство от смелост и увереност и тогава ще изчезнат много от нейните задръжки. Откриването на истинската планета, управляваща даден зодиакален знак, променя характеристиката му. Ще ви дам един пример. Когато Сатурн е управлявал не само Козирога, но и Водо­лея, родените през февруари (Ейбрахам Линкълн) са про­явявали меланхолията, характерна за тази планета. Когато обаче бил открит Уран, истинският управител на Водолея, родените под този знак придобили нови качества - непредсказуемост, неспокойствие, стремеж към откривателство. Такъв е Франклин Д. Рузвелт. Защото Уран символизира Космоса и електрониката. Твърде интересно е, че в гръцката митология Вулкан е куцият бог с блестящ ум. Огледайте се и ще видите, че много Деви леко накуцват или имат по-особена стойка и походка.

И така, след като бъде открит Вулкан, ще остане после­дната планета според древните предсказания. Това е Пан-Хор, истинският управител на Телеца. Тогава всеки знак на Зодиака ще отговаря на вибрациите на своя истински гос­подар - дванайсет знака и дванайсет небесни тела.

Девата непрекъснато се страхува да не изпадне в зави­симост, да не си пропилее времето на вятъра или да не пре­небрегне задълженията си. Не е разточителна нито на емо­ции, нито на пари. Държи се благоразумно, консервативна е в любовта. Но съзнанието й винаги е нащрек и очаква жадува за нещо по-добро. С удоволствие помага на изпад­налия в беда, на приятелите си, но не обича на нея да й помагат. Не иска да се чувства задължена, предпочита да бъде самостоятелна и да разчита само на себе си. Най-много се бои, че на старини може да зависи от някого. Това я кара да живее пестеливо. За себе си не би похарчила нищо из­лишно, но към приятелите и хората, които обича, е неочак­вано щедра. Защото е убедена, че те заслужават. Към про­сяците и безделниците обаче не изпитва никакво съчувствие. Дразни се от мързеливите, които чакат да получат нещо наготово. Тя самата е постигнала всичко с много труд, за­това е против разточителството и прахосничеството.

Положителните качества на Девите са бистър ум, про­ницателност, благовъзпитаност, услужливост, практичност и честност. Изявени в отрицателната си форма, те се пре­връщат в критикарство, капризност, свитост, песимизъм, чувство за малоценност и педантизъм. Критическите забе­лежки на Девата обаче не бива да ни учудват. Просто тя е родена и устроена така - да забелязва и най-малката пукнатинка на вазата. Да вижда чуждите недостатъци, но да усе­ща и своите. Другото, което не понася, е закъснението. За нея то е чиста загуба на време. Тъй че бъдете точни на сре­щите си, за да не ви скастри язвително. Който е имал чест­та да бъде поканен на вечеря от Франк Синатра, знае мно­го добре, че посоченият час е абсолютно задължителен. Синатра е Стрелец, но асцендентът му е Дева. Това обяс­нява усърдието и прецизността в работата му. Когато прави запис, обръща внимание на всеки тон. Може безброй пъти да повтори изпълнението, докато се получи както тряб­ва. Ето защо песните му имат такъв успех. При него се е получило чудесното съчетание от перфекционизма на девата с пламенността и топлотата на Стрелеца.

Девите умеят да се грижат за себе си и внимателно подбират храната си. Обвиняват ги, че са егоисти. Но това твърдение се опровергава от факта, че те обичат да помагат на другите. И все пак го правят в рамките на разумно­то. Когато прекалите с исканията си, те ще кажат твърдо “не" и ще се отдръпнат. Податливи са на белодробни за­болявания, подагра, артрит, ревматизъм, болки в гръбна­ка и краката (спомнете си куция Вулкан). Но грижите за собственото здраве обикновено предотвратяват по-сери­озни заболявания. Много Деви са вегетарианци. Или пък са наясно какво и колко трябва да ядат. Понякога се вманиачават на тема „микроби". Познавах един мъж Дева, който всяка вечер изваряваше четката си за зъби и не се докосваше до филийка хляб, ако на съседната беше каца­ла муха. По принцип обаче всички Деви обичат чистота­та и винаги грижливо мият ръцете си преди ядене.

Девата ще постигне по-голямо душевно равновесие и щастие, ако носи зелен нефрит или чиста платина до тя­лото си. Любимите й цветове са снежнобяло, сиво, бежо­во, морскосиньо, зелено във всичките му нюанси. Нейно­то цвете е зюмбюлът.

Девата е достигнала етапа, когато душата обича себе си, но все още не е докрай разбудена и само мъгляво пре­дусеща страстта, която ще бъде отприщена от планетата Вулкан. За Девите любовта означава пълно себеотдаване, тайнство, което те предпочитат да не разкриват. Затова насочват енергията й в съвършенство в работата си. И въпреки че даряват човека до себе си с нежна преданост, истинската същност на любовта все още спи в сърцата им.

 

Източник: Линда Гудман "Слънчевите знаци"

Вход във форума

Търси

Календар
«  Юни 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Архив на записите

Приятели на сайта
  • uCoz Community
  • uCoz Manual
  • Video Tutorials
  • Official Template Store
  • Best uCoz Websites