Червената Шапчица - КАК ДА РАЗПОЗНАЕМ КОЗИРОГА
 
Сряда
28.06.2017
22:59
Добре дошли Гост
RSS
 
Червената шапчица
Главна Регистрация Вход
КАК ДА РАЗПОЗНАЕМ КОЗИРОГА »
Сайт меню

Мисъл на деня:

Статистики

Общо онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0

КОЗИРОГ

22 декември - 20 януари

КАК ДА РАЗПОЗНАЕМ КОЗИРОГА

Стар си, отче Уилям - рече младежът, -и съвсем ти е побеляла косата. И продължаваш да стоиш в челна стойка мислиш ли, че е подходящо за възрастта ти?"

Трудна работа е да разбереш характера на един Кози­рог. Трябва ви търпение и известен опит, докато се научи­те да разпознавате този слънчев знак. Вгледайте се в задря­малия паяк в ъгъла. Нима може да се мери с бързокрилите насекоми? Но ето че те се улавят в невидимите нишки на паяжината му и... паякът печели. Спомняте ли си баснята на Езоп? Там тромавата костенурка пъпли бавно, но целеустремено към финала и накрая побеждава, докато надмен­ният и самоуверен заек, убеден в своите възможности, дре­ме под едно дърво. Вижте как козелът се катери по чукарите. Изглежда, че няма шанс да се измъкне от примката на умните и всеможещи хора, които го преследват. Но ето че ловците изостават, а якият козел упорито преодолява баир след баир и накрая успява да избяга.

А сега се вгледайте в един Козирог. Питате къде да го намерите? Потърсете го навсякъде, където той има възмож­ност да се развива и самоусъвършенства. Навсякъде, къде­то може да върви напред и да осъществява тайните си амбиции. Оглеждайте се докато сте на гости или на прием. Не спирайте погледа си върху лекомислените веселяци. Козелът, когото търсим, е не само катерач по скали, но и по социалната стълбица. Затова ви препоръчвам да се на­сочите към някоя разнородна компания от по-заможни и влиятелни хора. Може да опитате и сред хора с по-ограни­чени средства и възможности, но колкото повече слизате надолу, толкова по-малко вероятно става да срещнете пред­ставител на този слънчев знак. Човекът, когото търсим, едва ли ще танцува сам на дансинга, ще се прави на шут и ще привлича вниманието върху себе си. Напротив, той ще стои отстрани и ще попива всичко случващо се с блеснали очи, без да се натрапва. В началото трудно ще го забележите, защото той кротко и безмълвно следи с поглед ярките, на­пористи, очарователни, блестящи, екстравагантни и агре­сивни личности, кръжащи около него. Някои от тези лич­ности просто се преструват, други изпитват страх, но до един са с безупречни маниери. В сравнение с тях Козирогът сякаш е в твърде незавидна позиция. Но не се съмнявайте, че все пак ще победи.

Преди известно време посетих един известен нюйорк­ски астролог в собствената му книжарница. Обсипвайки го с мъдрости и нежелани съвети за книгите, които би тряб­вало да набави, аз спорех с него на астрологически теми и научих, че зодията му е Козирог. Той пък разбра, че аз съм Овен. С нескрито удоволствие отгатнах асцендента му, говорех и жестикулирах възбудено и въобще се чув­ствах като на сцена. После той ме изпрати с любезна ус­мивка и на раздяла каза нещо странно с интересния си унгарски акцент: „Козелът винаги стои над Овена." Ду­мите му прозвучаха сякаш между другото и аз го поглед­нах изненадано, но той беше напълно сериозен. Тръгвай­ки си, си помислих снизходително: „Какво самочувствие! Кой може да надвие двоен Овен?" И знаете ли какво се получи от този ден нататък? Ако не мога да открия някоя книга, изчезнала отдавна от книжарниците, Козирогът ми я намира. Постепенно се видях принудена да призная с уважение неговото превъзходство. И ето сега аз виждам у този зодиакален знак качества, които при мен липсват и I които му завиждам. Видяхте ли? Козирогът победи.

Ще си призная и още нещо. Като типичен Овен не търпя чужди съвети и напътствия. И въобще няма писател Овен, който да приеме намеса в творбите си. Затова когато ми предложиха за редактор една жена Козирог се вбесих. На глас казах, че нямам против, но вътрешно реших, че няма да й разреша да промени нито ред в моето гениално, гра­ничещо със съвършенството произведение. Мислех само да се преструвам, че съм съгласна с нея. Но тя започна да излага забележките си плахо и кротко и аз с неохота тряб­ваше да призная колко уместни и точни са те. Ругаех се наум как сама не съм се сетила да сменя тази дума с друга или да задраскам онази фраза. След като дословно из­пълних всичките й препоръки, книгата ми стана опреде­лено по-добра. Козирогът отново спечели. Накрая агре­сивният ми овчи мозък осъзна, че е напълно безсмислено да се боря с Козлите. Моят съвет е да направите същото.

Както вече казахме, Козелът се разпознава трудно, тъй като не се натрапва и инстинктивно се крие някъде по-назад в компанията. Още по-малко ще го различите по физическите му белези. Може да откриете най-различни Козирози - яки и набити, слаби и жилави или тромави и пълни. Във всеки един случай обаче няма да ви напусне усещането, че даденият индивид тежи на мястото си. Бол­шинството от Козлите са с прави тъмни коси, кестеняви или черни очи и сравнително тъмна пигментация на ко­жата. Разбира се, има и такива с къдрави руси коси и сини очи, но ако се вгледате по-продължително в тях задължи­телно ще си помислите, че е трябвало да се родят тъмно­коси, чернооки и мургави. Вземете например Марлене Дитрих. Порцеланова кожа, очи - по-зелени от пролетта и сламеноруса коса. Вижте спокойните й и уверени движе­ния, послушайте дълбокия й плътен глас. Наблюдавайте нейното легендарно лице, изключителния интелект и ам­биции. Не ви ли се струва, че всичко това е присъщо по-скоро на някоя брюнетка, която ви вдъхва доверие със своята стабилност? Запомнете това и вече няма да се обърквате от външния вид на Козирога.

Меланхолията и сериозността неизменно съпътстват личностите, управлявани от Сатурн. Редом с тях вървят и строгата дисциплина и себеотрицанието. Повечето Козирози предпочитат удобните, не задължително елегантни обувки. Те са сръчни в ръцете, а в гласа им - равен и спо­коен, ще доловите благост, която едновременно ласкае и убеждава. Това е типично за Козирозите - уж ви галят с перо, а в действителност пипат с желязна ръкавица. Те са неуморни работяги и упорито преглъщат обиди, разоча­рования и неприятни задължения със същата съсредото­ченост, с която козата невъзмутимо сдъвква ръждивата тел по оградите, стъклените отломки от счупени бутилки или захвърлени картонени кашони. И те като нея прите­жават добро храносмилане и остри рога. Докато веселите екстровертни личности пилеят енергията си за какво ли не, Козирогът няма да се отклони нито милиметър встра­ни. Той се катери по стръмнината с упорита вяра в сигур­ността на утъпкания път, избягвайки с презрение примам­ливите живописни пътечки, по които лесно можеш да се подхлъзнеш в пропастта.

Козирозите имат за пример онези, които преди тях са извървели пътя до върха и са установили правилата на това изкачване. За тях авторитетът и традицията стоят над всич­ко. Много от по-импулсивните и енергични хора ги възпри­емат като сухи и ограничени. От своя страна пък Козиро­зите биха могли да преценят критиците си като прибърза­ни и глупави. Но в повечето случаи са достатъчно мъдри и благоразумни, за да си създават врагове с подобна са­мозащита. Синовете и дъщерите на Сатурн по принцип са склонни да приемат чуждите оценки и да извлекат по­уки от тях. Или може би просто дават вид, че е така. Так­тиката на Козирога е да пусне другите да минат пред него и, напук на всяка логика, да стигне пръв до финала. Той има нюх към опасните препятствия и подводните скали и рядко стъпва накриво. Не е вперил взор в звездите, а стои здраво на краката си и гледа право напред. Ревност, страст, гняв, импулсивност, леност, лекомислие - това са все пре­пятствия. Те обаче са за другите, не за Козирога, Той ще погледне за миг назад към неуспелите, ще благодари за съвет или оказана помощ и ще продължи равномерния си ход нагоре към целта, докато я достигне.

Някои Козирози са възхитително романтични - те се захласват по лунните отражения или по прелестните багри на пеперудите. Но винаги фактите и реалността ще надделяват над чувствата. Това важи най-вече за типич­ните представители на Сатурн. Ако Козирогът даде воля на въображението си в сътворяването на някое прекрасно стихотворение, то темата задължително ще е сериозна, а пунктуацията - без грешка. Основната мисъл ще е изразе­на ясно и просто, без пресилване. Ако искате да си спече­лите уважението на Козирога, не се обявявайте против условностите в живота. Той се старае винаги да спазва това, което е прието в обществото. Публичните скандали и примитивните страсти го смущават и объркват.

Понякога се срещат Козирози, които трудно прикри­ват амбициите си и отказват да работят, ако не ги при­емат за водачи от първия момент. Такива хора се пре­връщат в заинатени козли, които държат и настояват да започнат от най-високото стъпало на йерархията, понеже смятат, че това е тяхното призвание. Те остават мрачни, песимистични, студени и себични и трудно може да им се угоди. Но след като се опарят веднъж-два пъти, бързо вли­зат в правия път.

Подобно на китайците младите Козирози се отнасят с почит и уважение към предците и по-възрастните хора, към мъдростта и опита на годините. Когато достигнат зряла възраст, а достопочтените старци в семейството вече са си отишли от този свят, консервативните Козли се пла­шат и смущават от разюздаността на младото поколение. Те клатят глави и мърморят, цъкайки с език, като непрекъ­снато правят сравнение как е било по тяхно време. Все пак голяма част от тях бързо се приспособяват към нови­те обстоятелства. Не е за пропускане милата картина как беловлас Козирог скача и се весели редом с младите, из­питвайки за първи път радостите на пропуснатото детство. Има два вида възрастни Козирози - едните са вечно вкис­нати и недоволни от нещо, другите се радват на живота и без да му мислят се впускат в безразсъдни младежки лу­дории. Има и такива, които от средна позиция гледат ус­михнати, прикривайки въодушевлението си, и потупват крак в такт с музиката. Те така и не събират достатъчно кураж да скочат и да заиграят.

Рядко ще видите Козирог, който пуска клюки или си пъха носа в чужди работи. Ако е под влиянието на Риби или Близнаци, може и да е по-голям дърдорко, но по прин­цип Козелът си гледа собствената работа. Не е склонен да дава житейски съвети без да са го питали за това, но ако се обърнете с молба за помощ, той не би се поколе­бал и би ви подал ръка. Козирогът е свикнал да се справя със задълженията и трудностите и сравнително лесно пре­глъща неуспехите. Така че ако не послушате съветите му, той едва ли ще си губи времето да ви наставлява или да ви съчувства особено.

Сигурно все някъде сте прочели, че Козирогът се жени заради пари и обществено положение. Това е твърде пре­увеличено, макар че именно на Козирог принадлежи след­ното изказване: „Да се влюбиш в диригента и да флирту­ваш с втората цигулка е еднакво лесно." Практичната същност на Козела не му позволява да предприеме сдел­ка или да сключи брак, без да е подготвен за първото фи­нансово, а за второто - психологически. Тези хора често постъпват странно в името на сигурността. Те никога не забравят възрастните в семейството и обичат да ходят на гости у вуйчовци и лели. Та нали не бива да се изключва възможността тези грижовни хорица да имат някоя и дру­га акция или имот, пък и в техния свързан с прекрасното детство дом Козирозите се чувстват толкова уютно и си­гурно. Все пак не е редно цялото състояние да бъде заве­щано на любимото канарче. Докато за един Козирог по­добно отношение е просто проява на здрав разум, то на някого може да се стори хладно пресметливо. Козелът никога не чака птичето на щастието да кацне два пъти на рамото му. Той ще го хване още първия път, след като се е готвил дълго за това.

Като деца Козирозите са по-слаби и по-често боледу­ват от връстниците си, но с течение на времето здравето и имунитетът им срещу болести укрепват. Трезвата и умерена същност на Козлите предполага удивителната им издръжливост. Тези хора имат такива съпротивителни сили и способност за оцеляване, че често надхвърлят стоте го-Дини. Ако не бяха страхът, несигурността, тревогите и Мрачните чувства, Козирозите дори биха могли да живе­ят без доктори и болници. Песимизмът обаче е по-страшен и от най-смъртоносния вирус. Затова ако хората, ро­дени под знака на Сатурн желаят да избегнат боледуване­то, то на тях им трябва повече спорт на открито и стре­меж към изграждане на по-положителен и открит харак­тер. Свежият въздух сред природата би сторил чудеса за тях и тяхното здраве. Почти всички Козирози имат чув­ствителна кожа - получават обриви, алергии, разширени пори и лесно изгарят на слънце. Обичайни за тях са и сто­машните болки, породени от неподходяща храна или не­рвни разстройства. Повечето от Козлите лесно чупят ко­стите си. Уязвими области са коленните капачки и стави­те. Тези хора или имат красиви, здрави, бели зъби, или точно обратното - постоянно им се налага да ходят по зъболекари. Най-общо казано Козирозите притежават за­бележителни жизнени сили, стига да успеят да избегнат заболявания, причинени от депресия или песимизъм. Не е кой знае какво щастие обаче да надживееш орлите, ако страдаш от артрит, лумбаго или ревматизъм, например. За да бъде здрав, Козирогът трябва да търси слънчевите лъчи, прохладния горски въздух и да не се бои от дъжда.

Хората от тази зодия изглеждат стеснителни и благи и дори да проявяват понякога упоритост, рядко се инатят. Идеални са, ако търсиш някого, на когото да вярваш и да разчиташ - умеят да ти влязат под кожата. Трудно бихте ги заподозрели в амбициозност. А те всъщност през ця­лото време използват слабостите ви и глупавата ви над­менност, за да наложат себе си. Толкова са полезни (на моменти дори незаменими), че вие сами им предлагате да поемат юздите. И тогава те се разпореждат скрито, зад кулисите и дърпат конците на властта. Козирогът пренеб­регва собственото си Аз в името на онова, което наистина желае - ролята на истински лидер. Внимателно и мъдро, със здрава ръка той не позволява да бъде забравено мина­лото, предотвратява неразбориите в настоящето и гради едно светло и сигурно бъдеще.

Не му е необходимо да стои начело на войските с фан­фари и барабани. Важното е, че той определя ритъма и маршрута. Смелите акробатични номера на цирковия трапец са немислими без яката и сигурна мрежа на Козирога, в случай, че акробатите паднат. Сериозните и официални черно и морскосиньо, кафявото, означаващо практичност и тъмнозеленото, баграта на разумните мечти - това са цветовете на неговата не особено променлива палитра. Тръгнете бавно през смълчаната му гора, застлана с кади­фен мъх и дъхави цветя, и търсете осемте скрити съкро­вища на Сатурн. Под плачещата върба на Козирога са заровени прекрасни яркочервени рубини. Останете малко по-дълго и ще съзрете дълбоката прелест на тъмния ма­тов оникс. Оловото на Козирога е твърдо, а неговите въглища поддържат дълго огъня.

 

Източник: Линда Гудман "Слънчевите знаци"

Вход във форума

Търси

Календар
«  Юни 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Архив на записите

Приятели на сайта
  • uCoz Community
  • uCoz Manual
  • Video Tutorials
  • Official Template Store
  • Best uCoz Websites