Червената Шапчица - КАК ДА РАЗПОЗНАЕМ ЛЪВА
 
Вторник
25.07.2017
16:40
Добре дошли Гост
RSS
 
Червената шапчица
Главна Регистрация Вход
КАК ДА РАЗПОЗНАЕМ ЛЪВА »
Сайт меню

Мисъл на деня:

Статистики

Общо онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0

ЛЪВ

24 юли - 23 август

КАК ДА РАЗПОЗНАЕМ ЛЪВА

„Изглежда добродушен - помисли си. -

И все пак има големи, нокти и много зъби. "

Затова тя реши, че трябва да се отнася към него с респект.

Казвал ли ви е някой напоследък: „Не, благодаря, не се нуждая от любезната ви услуга", и то с лице, разцъфна­ло в неотразима ослепителна усмивка? Ако отговорът ви е „да", знайте, че източникът на това ярко излъчване е бил звяр от породата на големите котки. За Лъва е нещо съвсем обикновено да демонстрира неукротимата си гордост по слънчево-закачлив начин и това е причината, заради коя­то той много често излиза сух от водата.

Лъвът е царят, той властва над всички животни. Лъвът човек властва над всички нас. (О, да, знам, разбира се, че не е точно така. Но за бога не му го казвайте. Това ще сломи голямото му огнено и самовлюбено сърце.) С Лъва най-добре е да се шегувате. Тогава той няма да ръмжи срещу вас, да се зъби и да ви плаши до смърт, просто ще замърка като котенце. За Лъва няма средно положение: той или кипи от енергия и е страшно общителен, или из­пада в аристократична ленивост, потискайки едва-едва блажените си прозявки. Ако този звяр ви интересува, ще трябва да пребродите всички бляскави, луксозни и пре­тенциозни заведения в града, за да го намерите. Уверявам ви, че най-малко половината от плейбоите по тези места ще се окажат събратя по зодия, тоест Лъвове. А и по-свен­ливите от тях също го дават плейбойски, но по домовете си, доволно изтегнати и вживели се в ролята на домашни котараци. Лъвовете много мразят скуката и мрака. Изоб­що не ги понасят.

Ако срещнете Лъв, който лесно се изчервява, напра­вете си труда да проверите дали този прилив на кръв в лицето му не е резултат от гордост или надменност. Ли­цето на Лъва често пламти, защото той винаги танцува прекалено буйно. Страните му може да поаленеят и ако дамата на сърцето му току-що е минала покрай него. Във всеки случай много малка е вероятността лицето му да е пламнало вследствие на дълбок самоконтрол или обезли­чаващ го срам. Самовглъбени Лъвове не съществуват. Има само представители на тази зодия, които се правят на такива. Това добре го запомнете. Възможно е да срещ­нете Лъвове, които нарочно затъмняват управляващото ги Слънце и сдържано се изживяват като силни, горди и решителни личности. Не се оставяйте да ви подведат с това си държание. Дори най-благородните от тях са убе­дени вътрешно в царската си привилегия да властват над околните. Те само чакат нетърпеливо подходящия миг, в който с лъвски скок ще изскочат на сцената. Ако не ми вярвате, намерете си един Лъв от този тип и го засегнете на тема достойнство. Или се опитайте да му отнемете нещо, което според него му принадлежи по право. Дайте му заповед например или по подходящ начин му покаже­те, че го смятате за пълно нищожество. Тогава ревът на това смирено котенце ще огласи целия свят. Малко са смелчаците, които имат безстрашието да му се изправят насреща, когато той реши да брани правата и достойн­ството си. Някои Лъвове улягат с възрастта, но никога не скланят гордата си глава. Никога!

Що се отнася до физическите качества на представи­телите от тази зодия, огледайте се наоколо за хора, които приличат на лъв или лъвица, тоест имат гривеста, отмет­ната назад коса, така че да открива лицето с измамно без­различен поглед. Лъвовете имат изправена стойка, над­менна походка и плавна котешка грация. Жените съчета­ват в себе си елегантна пъргавина и възбуда, често при­крита зад едно добре обмислено спокойно, но непреклон­но поведение. Не забравяйте, че лъвицата винаги е нащ­рек и ако само за момент се почувства застрашена, тя вед­нага ще ви се нахвърли. Ноктите й са скрити, но остри.

Щом Лъвът разсеяно се взре в простосмъртните око­ло себе си, ще забележите как погледът му изведнъж ста­ва надменен, а осанката му - величествена. По правило и жестовете, и речта му са категорични. Лъвовете много рядко говорят или се движат бързо, почти никога не се затичват (освен ако асцендентът им не е Овен, Близнаци или Луната - в тези знаци). В компания е невъзможно Лъвът да остане незабелязан. Той непременно ще привлече вниманието ви с някое театрално изказване или действие. Другият начин да стане център на внимание е като се на-цупи или намръщи, докато някой разтревожено го попи­та: „Какво се е случило?".

Под този зодиакален знак се раждат доста синеоки създания, но повечето Лъвове, особено женските, имат тъмнокафяви очи, които могат да бъдат както топли и благи, така и да бълват огнени мълнии. По форма очите им са кръгли, леко дръпнати.

Косата е тъмна или рижа, обикновено буйна; носят я свободно пусната или небрежно падаща на всички стра­ни, хваната нагоре или пусната надолу - едната крайност или другата. Тенът на лицето най-често е свеж.

Лъвовете имат странно въздействие върху хората. Ако човек се задълбочи в това въздействие, може да го намери за смешно. Почти не е възможен случай, в който да се изправиш пред един Лъв и да не се стегнеш или поизпънеш. Не знам дали ние не вършим това в желани­ето си да подражаваме на изправената пред нас царска осанка, или просто събираме сила, за да издържим на неизбежната поучителна проповед, защото Лъвовете много обичат да дават безплатни съвети. Имат навика, а и умението, да ти обяснят по малко надменен и снизхо­дителен начин какво точно трябва да правиш, за да уре­диш живота си.

Тази склонност към поучаване обяснява факта защо толкова много Лъвове са учители, политици или психиат­ри. Колкото и да са вбесяващи нравоученията им, тези хора наистина притежават умението да преценяват трез­во и разумно ситуацията и много ясно знаят как да от­странят спънките по пътя. За съжаление тази прозорли­вост и способност за реална преценка буквално се изпа­ряват, когато Лъвът трябва сам да се справя с проблеми­те в собствения си живот. И въпреки всичко това е едно от качествата, които правят Лъва толкова привлекателен, наред с нескритото му чувство за превъзходство и без­спорния му талант, съчетани с прозрачна уязвимост. Гор­дият високомерен Лъв уязвим? Да, точно така. Винаги се чувства дълбоко засегнат, когато мъдростта и щедростта му останат незабелязани или невъзнаградени. Много е лесно да го покорите, просто трябва да го ласкаете. В 99 процента от случаите той ще се превърне от ревящ звяр в кротко домашно коте, което самодоволно ще се грее на топлината на вашите комплименти. За много иначе стро­ги и тиранични Лъвове именно тази слабост се оказва тях­ното Ватерло. Суетата на Лъва е ахилесовата му пета. Комплиментите му действат като валериан на котка, а липсата на уважение го заслепява от ярост. Тези две край­ности пречат на здравия му разум. Има Лъвове, които с успех ги контролират, но независимо от това те винаги дремят в този слънчев знак и винаги присъстват в него в определена степен.

Опитайте нещо подобно например: докато слушате поредната му тирада, прекъснете почтително вашия при­ятел Лъв и му кажете, че дрехата много му отива. Ефектът ще бъде светкавичен. Лъвът доброволно ще слезе, на­право ще скочи от пиедестала на достолепието си, ще се поизчерви и съвсем объркан ще промълви: „Така ли мис­лиш? Наистина ли ми отива?" Независимо дали ласка­телствата се отнасят до външния вид или до интелектуал­ните възможности, те му действат еднакво стимулиращо.

Лъвовете просто не могат да не усещат превъзход­ството си и да не театралничат от време на време. Един от учителите на дъщеря ми е августовски лъв. Един ден тя се връща от училище и ми казва: „Мамо, колко е смешен само нашият учител. Като го попиташ нещо, всичко знае, но понякога тръгва напред-назад из кабинета, ръкомаха и крещи: „Накъдето и да погледнеш, все идиоти!" Ние из­бухваме в смях, защото знаем, че всъщност не мисли така". Бедният Лъв, дори и децата осъзнават, че ревът му е по-страшен от зъбите. Но въпреки това мисля, че е редно да ви предупредя, че е възможно да срещнете представител на този знак с ранен Марс или Меркурий, или пък с асцендент Скорпион, и тогава вече зъбите му могат да се ока­жат наистина страшни. Но поне засега говорим само за типичните котки.

В много отношения Лъвът е изключително прозорлив. Рядко прахосва енергията си напразно. Никога не се опитва да вади вода от пресъхнал кладенец, както напри­мер е склонен да прави Овенът, и затова от Лъва става изключително добър организатор и разумен ръководител. Намери ли сили да потисне вродената си драматичност, заповедите му се оказват много резултатни, защото е май­стор на обикновеното недвусмислено слово, дори и в слу­чаите, когато преиграва. Лъвът винаги се възхищава от­крито и великодушно. Често дори притеснява околните с щедрите си комплименти. Също толкова разточителен е и когато трябва да изрази недоволството си. Каквото в главата, това и на устата. За него никога не е трудно да изрази отношението си по най-категоричния начин, неза­висимо от това дали то е позитивно или негативно.

Царствеността на този слънчев знак заблестява в ця­лото си величие, когато Лъвът или Лъвицата влязат в ро­лята си на гостоприемни домакини. Ще ви накарат да се почувствате като в палат. Човек има усещането, че всеки миг пред вратата може да се появи каляска с лакей и от нея да слезе я някоя Мария Антоанета, я някоя Мадам дьо Бари. Лъвовете обграждат гостите си с изобилие от вкус­ни ястия, първокласни вина, красиви дами и приятна му­зика. Трябва да ви призная, че познавам един Лъв със сил­но влияние на Дева в хороскопа си, който веднъж бе приготвил нарязани на ситно краставици, поръсени с най-раз­нообразни билки, магданоз и овесени кълнове, но с из­ключение на тази кулинарна чудатост напълно в стила на Девата, всички останали неща на неговия прием бяха ти­пично лъвски, включително и задължителните красавици От женски пол. Какво великолепие! Дори Луи XIV би за-видял! Но знаете, след Луи XIV - потоп, а след повечето неповторими забави на Лъвовете - пак потоп, но от пока­ни, страсти, сълзи, извинения, или казано с две думи - от объркани емоции.

И сега, когато все още сме на тема романтични увле­чения, която е всекидневна, ако човек си има вземане-даване с Лъв, та точно сега му е мястото да отбележа, че сред родените под този знак старите моми и ергени са рядкост. Но ако все пак срещнете такива, не избързвайте със заключенията си, преди да сте си направили труда тайничко да проверите как точно стоят нещата. Винаги имайте предвид, че край лъвското леговище витаят много и всякакви тайни. Ако вашият Лъв се случи нежен и мил, то бъдете сигурни, че е най-малкото влюбен, или пък току-що е разлюбил някого. Последното ясно проличава по унилия трагичен израз на лицето му. Непреклонната гор­дост на Лъва често става причина за разбити сърца и раз­трогнати бракове, въпреки че без своята половинка Лъвът представлява жалка гледка. Но когато гордостта му е накърнена от любим човек, меланхолията мигновено от­стъпва място на ярост и необуздани чувства. Запомнете, никой не може да се сравнява с Лъва по честолюбие и стоицизъм, а когато се наложи, и с несравнимата му из­дръжливост и способност да се приспособява дори към най-потискащите условия на живот. Това той постига, опирайки се единствено на голата си вяра и непресъхващ оптимизъм.

Склонността да прощава и съчувства са две много характерни черти в природата на големия котарак. Имен­но затова и сдобряването, и раздялата са много често яв­ление в емоционалния му живот. Първото обаче се случ­ва само след като фойерверките на наранената му гор­дост вече са изгорели и той се е почувствал отново само­тен. Лъвът почти винаги се намира във вихъра на страстта не само по отношение на противоположния пол, но и по отношение на самия живот. Животът без любов, както за гордите лъвове, така и за кротките котета, просто не си струва да се живее. Когато любовта я няма, слънцето за него угасва.

Тези мъже и жени никога не разчитат на други хора. Предпочитат те да бъдат нечия опора. Обичат да се гри­жат за слабите и безпомощните и да ги защищават. Лъвът може да прегракне от рев и най-драматично да се оплак­ва, че всички тежат на неговия гръб и винаги трябва да носи този товар, но не вземайте на сериозно оплаквания­та му. Той обожава подобни неща. Опитайте се само веднъж да го освободите от подобно бреме или дори само мъничко да му помогнете. Тогава ще видите как на мо­мента презрително ще отхвърли предложението ви. Осо­бено финансова помощ Лъвът винаги предпочита да из­бягва. Въпреки че много често остава без пукнат грош, той винаги намира начин да се справи и отново да под­плати изтънелите си джобове с пачки. Много малко са Лъвовете, които боравят внимателно с пари. Може да попаднете на някой, който още не може да се отърси от ранните си кошмари на тема данъци и дългове и се държи така, сякаш всеки момент ще влезе в затвора заради тях. Но той е само едно изключение. Типичният Лъв е безраз­съден комарджия по сърце и убеждение и много често дори се изсилва при залаганията. Помнете обаче, че дори и стиснатите котки са винаги скъпо и модерно облечени. В абсолютно всичко Лъвът държи на качествата „лукс" и „екстра". Никога не се скъпи, когато става дума за раз­влечения и удоволствия. Обича да харчи пари и да дава на заем. Дава ги безразборно. Ако някой му поиска пари, а той в момента няма, предпочита да отиде да вземе назаем и да услужи, отколкото да признае, че Царят няма възмож­ност да помогне на изпадналите в нужда поданици. Това обаче става само в краен случай, защото е под достойн­ството на Лъва да тръгне да търси пари, съвет или сме­лост от другиго. Азът им е достатъчно мощен, за да си произвеждат смелост в преголеми количества, а и са мно­го умни, за да се оправят с пари, а що се отнася до съвета, сигурното е едно - не обичат друг да им го дава. Обърнеш ли се за съвет е равносилно да признаеш превъзходството на отсрещния. А кой може да бъде по-велик от Лъва?

Лъвът често вдига висока температура, често му се случват разни инциденти. Болестта го връхлита внезапно и тежко, но затова пък хроничните болести не са характерни за него. Тъй като Лъвовете никога не зарязват работата си наполовина, те или излъчват невероятна жизненост, или пък непрекъснато се оплакват, че са уморени и отпаднали. Тази втора реакция е типична само при липса на признание и при неутолена жажда за привързаност и обич. Сърцето при Лъва или е изключително здраво, или пък е със сериозен проблем. Представителите на този знак често страдат от болки в гърба и плещите, от заболявания на гръбначния стълб, краката и глезените. Имат оплаквания, свързани с половите органи и гърлото. Обикновено те се възстановя­ват много бързо. Най-голямата опасност за здравето на Лъва идва от немарливото отношение, както и от нетърпението му да стане от леглото преди болестта да е напълно изле­кувана. Когато боледува, в началото Лъвът се ласкае от грижите, с които е обграден, но скоро разбира, че се е озо­вал в ролята на слабия вместо на силния герой, и тогава много бързо решава да оздравее и да се изправи на крака. И успява.

За поданиците на слънцето не съществува средно по­ложение. Те са или много небрежни и разхвърляни, или педантично спретнати и подредени. Обичат да клюкарстват и винаги когато нещо се случва без тяхно знание, се чув­стват пренебрегнати и обидени. По природа Лъвовете са постоянни. Много трудно се отклоняват от пътя, който са решили да следват, въпреки че имат способността лесно да отклоняват другите от техния път. Събират единствено за да могат да раздават, разбира се, след като вече са оси­гурили за себе си бляскав трон и удобна пухена възглавничка. Лъвовете или преливат от неудържима енергия като същински парен локомотив, или изпадат в трайна леност и с дни се излежават на слънце като котки. Когато работят, работят. Когато се забавляват, забавляват се. Когато почи­ват, също го правят пълноценно. Повечето от тях притежа­ват невероятната способност да се освобождават от досад­ните задължения, като гк прехвърлят на другите със задължителната подкупваща усмивка. За себе си запазват обаче най-важните и отговорни задачи като например кой да бъде избран за президент и как да бъде спечелена войната.

В трудни и критични моменти, за свое собствено учуд­ване, Лъвът непоколебимо се нагьрбва с цялата отговор­ност на ситуацията и носи бремето си без да се оплаква и вайка; помага на безпомощните, защитава уплашените (ма-рак понякога да се страхува дори повече от тях), окуражава малодушните и без страх се впуска в решителни действия. Такава е истинската природа на Лъва, но тя заблестява с цялото си величие чак когато той изживее бохемския си период и го запрати на тавана ведно с бутиковите си вра­товръзки и китарата, на която е обичал да посвирва.

Отсега нататък, ако ви се наложи да предизвикате гор­дия рев на някой Лъв, припомнете си думите на Царицата на сърцата от „Алиса в страната на чудесата", която непрес­танно удря с крак и подвиква насам-натам: „Отсечете му главата! Отсечете й главата!", но в крайна сметка никой ни­кого не обезглавява. Спомнете си още и Страхливия лъв от „Вълшебникът от Оз", който толкова често прибърсва очи с пискюлчето на опашката и трескаво се моли на небето да му прати истинска смелост, за да разбере във върховния мо­мент, че той действително е най-храбрият от цялата чета.

Лъвът, независимо тих или шумен, е винаги истински и верен приятел, справедлив в яда си и неотстьпчив като враг, изобретателен и оригинален, силен и жизнен. Най-характер­ните за него дрехи са пищните, тъй като те най-много отиват на ярката му личност. Винаги прощаваме арогантността, непоносимия му понякога Аз, понякога смешните му при­стъпи на суета и леност, защото сърцето му, както и металът, който му носи щастие, е истинско злато.

Палав и великодушен, жизнерадостен и любвеоби­лен, Лъвът живее сред поле от красиви макове, когато Слънцето е в апогея си. Зарът, който хвърля уверено, му показва числата едно и четири. Лъвът гордо носи топаз за късмет. Той стоически понася ударите на съдбата с по­мощта на вроденото си достойнство и изтънченост. Топ­лите златисти лъчи на непоправимия му оптимизъм се оц­ветяват в оранжево от отблясъците на залеза, а нощите му засияват с хиляди ярки звезди.

 

Източник: Линда Гудман "Слънчевите знаци"

Вход във форума

Търси

Календар
«  Юли 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Архив на записите

Приятели на сайта
  • uCoz Community
  • uCoz Manual
  • Video Tutorials
  • Official Template Store
  • Best uCoz Websites