Червената Шапчица - КАК ДА РАЗПОЗНАЕМ ОВЕНА
 
Сряда
28.06.2017
22:57
Добре дошли Гост
RSS
 
Червената шапчица
Главна Регистрация Вход
КАК ДА РАЗПОЗНАЕМ ОВЕНА »
Сайт меню

Мисъл на деня:

Статистики

Общо онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0

ОВЕН

21 март - 20 април

КАК ДА РАЗПОЗНАЕМ ОВЕНА

Те не искат да запомнят простите правила, които са им внушавани от приятелите:

че ако държиш прекалено дълго нажежен ръжен, той ще те изгори,

и че ако се порежеш с нож, обикновено кърви.

Помислете си дали не сте срещали някога енергичен и властен човек, дружелюбно усмихнат? И може би той ви е притиснал в разговора така, че не сте могли да се проявите, а сте го гледали с възхищение като онемели? В такъв случай сте попаднали под магнетичната власт на някои Овен, затова се пригответе да изживеете главозамайващо въртене в неговата орбита.

Вероятно този Овен твърдо вярва в някакъв идеал и е готов да разбие стената с глава, ако за него тази стена е олицетворение на висша несправедливост. Готов е да вле­зе в бой с всеки, за да защити слабите и онеправданите. Готов е да избухне и да направи на пух и прах противника си. След това може и да съжалява, но в критичния момент забравя всякаква предпазливост.

Това е Овенът - първият слънчев знак. Той символизира раждането така, както Рибите символизират смъртта и познанието на душата. И тъй като е бебето на Зодиака, Овенът както новороденото се интересува само от себе си. Той открива с наслада, че има палчета и пръсти, че съществува физически. За да бъдат задоволени всичките му нужди, е необходимо само да ревне с цяло гърло и възрастните тутакси са на негово раз­положение. Новороденото не се съмнява в нищо и не се стра­хува от никого, просто защото не му отказват нищо. По същия начин хората, родени под знака на Овена, вярват безрезервно в невидимата сила на доброто, което като с вълшебна пръчка ще задоволи всичките им желания.

Щом реши да сподели нещо, което го измъчва, и така да освободи съзнанието си, Овенът е в състояние да ви позвъни в четири часа сутринта без да му мигне окото. Защо пък не, щом трябва да бъде изслушан? Та нали той не спи! Всичко останало е без значение. Овенът иска нещо и го получава. Също като детето, той се интересува от заобикалящия го свят само доколкото този свят е свързан с него. Но това съвсем не означава, че Овенът е себичен.

Готов е да ви обсипе с хиляди благодарности, с це­лувки и милувки, загдето сте откликнали на нуждите му. И по този начин ви обезоръжава с наивността си.

Овенът не познава хитростта и лукавството. Управля­ван от Марс, той цял живот си остава такъв - силно вярващ в една кауза, постоянно пада и става, за да опита още веднъж. Не умее да лъже. Затова пък има най-невероятните мечти, родени в силно развитата му фантазия. Нищо потайно или сложно няма в характера му. Уязвим е като бебе, но съвсем не е безпомощен, защото знае как да постигне своето.

Родените под знака на Марс лесно могат да се раз­познаят по външния си вид. Лицата им имат силно изра­зени, характерни черти. Веждите се сключват точно в ос­новата на носа и образуват знака на Овена, който служи като предупреждение към всеки, дръзнал да пресе­че пътя им. Тези символични рога означават готовност за действие. Понякога бенка или белег на лицето, риж от­тенък на косата са отличителни знаци. Бързи и ловки дви­жения, съответстващи на стрелкащата се мисъл, навяват усещане за невидими искрици, които хвърчат във всички посоки. Походката е устремна - това усещане се създава от широките рамене, здравите и силни кости, леко приведеното напред тяло и главата, бързаща първа да се бухне в тухлената стена, макар от това да пострадат и се изкри­вят рогата. Цялата стойка отразява самоувереност и властност. Видите ли (рядко обаче) Овен с отпуснати раме­не, той вероятно е от овчедушния тип, чието Аз е било грубо накърнено още в най-ранна възраст. Ако раните са били дълбоки, няма бързо да се оправи, но някой ден не­пременно ще вдигне глава. Нищо не е в състояние да по­тисне тези хора завинаги, най-малкото пък неуспехът.

Човекът, управляван от Марс, ви гледа прямо - с чистосърдечност и затрогващо доверие - и сякаш пита: Ха­ресвате ли го? Ще направите ли всичко за него? Не? То­гава ще заплаче, но тайно. Никой няма да види сълзите му. Видите ли го да плаче открито, значи нещо го е нара­нило до дън душа. По-скоро би умрял, отколкото да се покаже слаб и безсилен.

Овенът обича да бъде пръв в избраното от него по­прище. Допадат му независимите професии. Когато е при­нуден да се подчинява другиму, недоволството е изписа­но открито на лицето му. Свободомислещ е, разточите­лен с времето и материалните придобивки. Умира да бъде водач, съпровождан от шумни фанфари и възхитени по­гледи. Но не очаквайте от него проницателност, такт или покорство. Типичният Овен вероятно се е бил сврял зад вратата на обора, когато Бог е дарявал тези качества. Да не говорим, че не е от най-търпеливите. В ресторанта все ще намери за какво да се заяде. Но пък ще остави щедър бакшиш, ако обслужването е добро.

Въпреки това Овните не са от най-коректните длъжни­ци. Понякога проявяват детинска безотговорност и могат да забравят старите си дългове, залисани в някое ново предизвикателство. Все пак ще платят сметките си, но докато ги стигнете, може да останете без крака.

Човекът, подвластен на Марс, е луда глава. Сърцат, предприемчив и инициативен, той смело си пробива път в живота. Но понякога тази смелост най-неочаквано се про­пуква. Овенът не може да търпи болка и изпитва ужас от зъболекарската машина. А в същото време е способен да се изправи без страх пред Снежния човек или чудовище­то Франкенщайн.

В определен момент от своя живот, белязан от безразсъдство, всеки Овен наранява главата или лицето си. Не са изключени порязвания и изгаряния, както и силно главоболие или трайна мигрена, причинена от бъбречна инфекция. Колкото и да не му се ще, Овенът трябва да ходи редовно на- зъболекар, да пази зрението си, да вни­мава с хремите и да избягва алкохола (не само заради бъбреците, но и защото лесно може да възпламени Марсовата му натура). Спохождат го и кожни обриви, болки в коленете и стомашни смущения. По начало организмът му е здрав и жилав, но не бива да злоупотребява с него и да пренебрегва напълно здравето си. Овенът рядко ляга на легло - тогава действително е много болен. Може да се пребори с толкова високи температури, които биха умо­рили друг човек. Негова слабост е работата. Разтакаване­то просто го поболява. Способен е да работи и при не­благоприятни обстоятелства, и в лошо време, и с непод­ходящи хора. Но това предизвиква у него раздразнение и чувство за неудовлетвореност, които са истинската при­чина за здравословните му проблеми. Не търпи съвети в това отношение, понякога с години не стъпва при лекар, докато не капне от изтощение или не стане все пак малко по-разумен с възрастта. Няма опасност да се пристрасти към наркотици, не пие приспивателни. (Ами ако пропусне нещо, докато спи?)

Наред с другите огнени знаци Лъв и Стрелец, Овенът рядко е жертва на хронични, продължителни заболявания, причинени от меланхолия и песимизъм (нещо, което и медицината вече признава, макар астролозите открай вре­ме да го твърдят). Огнените знаци са предразположени към яростни невротични пристъпи, остри инфекции, уда­ри и високо кръвно налягане. Благодарение на импулсивността си Овенът рядко изпада в униние. Семената на деп­ресията не виреят в неговата почва. Но прословутата му вироглавост, че е най-компетентен от всички, може да му изиграе лоша шега. Той осъществява със замах и само­увереност проектите си, без да си дава сметка, че с такава неистова работа без почивка всъщност върви право към язвата или нервното разстройство.

Ловките стратегически машинации са изключени при хората, управлявани от Марс. Познавам един Овен, пла­менен ентусиаст, който намери спонсор за своята ориги­нална идея. Тъкмо сделката щеше да бъде сключена и Овенът щеше да осъществи най-съкровената си мечта, когато на спонсора неочаквано (всъщност съвсем есте­ствено) му хрумна финансовата операция да се прегледа от известен експерт. Овенът бе категоричен, че никой не може да я ръководи по-добре от него самия. Опасяваше се, че може да се наложи да изпълнява чужди нареждания и да свири втора цигулка. Затова с властен жест извади пурата от устата си и безочливо попита: „Как предпочи­тате да получите отказа ми - бързо или бавно?" Спон­сорът беше втрещен.

Ако беше проявил малко такт и дипломатичност, мечтата му нямаше да отиде на вятъра. Но на обикнове­ния Овен са нужни години, понякога ред неприятни про­вали, докато се научи на скромност и послушание. Едва тогава той самият може да подпомогне проект, така че от него да потекат пари, след като го обогати с конструктив­ни идеи. Издига се до ръководен пост чак след като при­викне да зачита тези, които по качества и заслуги стоят над него. Затова пък тогава успехът му е грандиозен.

Повечето хора, родени под знака на Овена, често правят състояние по-скоро за другите, отколкото за сами­те себе си. Странното е, че те рядко имат собствен дом и понякога цял живот живеят под наем. Парите не се задър­жат у тях вероятно защото това, което търсят, не се нами­ра непременно в банката.

Девизът на Овена, особено на младини, е: „Аз съм", „Първо аз". Искрено вярва, че с всичко може да се справи по-добре от другите. Не може да стои със скръстени ръце, докато някой се помайва и разтакава. Ако трябва да изби­ра между парите и лаврите, винаги ще предпочете лаври* те. Обича парите, разбира се, но много повече обича похвалите и славата. Умее да взима мигновени решения и да поема отговорност. 

Овенът е най-сърдечен и великодушен от всички слънчеви знаци. Не е жесток. Езикът му може да бъде по­дигравателен, язвителен или направо злъчен. Гневът му се разразява като мълния, но обикновено преминава преди жертвата да е разбрала какво става, и доволна, наивна детска усмивка отново грейва на лицето му. Нека си спом­ним за един невъздържан Овен, Никита Хрушчов, който в изблик на гняв свали обувката си и затропа с нея по три­буната на ООН пред очите на телевизионните зрители от цял свят. Бил пренебрегнат, а нима тактът значи нещо за Овена, когато го пренебрегват? И стана тя каквато стана. Но същият този Овен бил дълбоко съкрушен, когато се разминал с възможността да се порадва като дете на Дисниленд.

Факт е, че повечето Овни имат ужасен характер. Бързо избухват, но от друга страна са неспособни да се сърдят продължително и скоро забравят неприятния повод. Ще ги засегнете, ако им припомните прибързаните и остри думи, които са изрекли. Важното е, че не са ги мислили. Овенът е в състояние да се извини и на най-големия си враг. Той рядко се ядосва на отделни хора. Гневът му е предизвикан от идея или положение, което за него е нетърпимо.

Овенът предпочита да казва истината. Не че не е спо­собен на дребни лъжи, ако това ще му осигури първен­ството или ще спаси скъпия му идеал. Но чрез откровено­стта най-бързо се стига до същността. А Овенът няма вре­ме нито за разтакаване, нито за клюки. Така е погълнат от самия себе си, че не си струва да пилее излишна енергия и да обсъжда поведението на другите. Освен това за него хората са или бели, или черни. Или приятели, или враго­ве. Тук полутонове и нюанси няма.

Овенът е безцеремонен. Но умее да бъде и невероят­но любезен. Така Марсовият инстинкт към агресия може да бъде прикрит от външния блясък и Овенът с часове да разговаря забавно и остроумно на теми, за които не знае абсолютно нищо. Търпението му е чуждо. Нека друг се занимава с пипкавите, дребни, несъществени неща; друг да установява фактите. Овенът няма време. Той живее само в настоящето и е напълно погълнат от него. Не го интере­сува миналото, защото никога не си вади поука от него, нито пък бъдещето, което е твърде далече.

Много трудно е да се направи емоционална характе­ристика на Овена. От една страна реалист, напорист, груб и невъздържан, от друга - идеалист, сантиментално нежен и трогателно вярващ в чудеса. Не признава пораженията, дори да са реалност - все едно дали става въпрос за лю­бовните му преживявания или за срещата на любимия му бейзболен отбор. Тъй като разчита на рогата си, Овенът се бие най-добре с глава (е, и с ума си, разбира се). Често приема боя заради самото предизвикателство или заради опияняващото усещане за сблъсък с препятствието, макар то да е далеч напред или дори не е в неговата посока. Със същата стръв преследва и успеха. Ето защо няма да срещ­нете Овни в списъка за социални помощи.

Когато реши, Овенът може да бъде спокоен, разумен и сериозен. Жалко, че това обикновено става едва когато премине по-голяма част от живота му. От него трудно може да се роди политик, макар че с лекота печели сим­патии и омайва. Рядко изключение от това правило са Томас Джеферсън и Юджийн Маккарти. Повечето Овни, кандидатирали се за президентския пост, са с краткотрай­на и смутна кариера. От 1840 година насам, след Джон Тейлър, САЩ не са имали президент от тази зодия. При­чината е в характера на типичния Овен. Той притежава два катастрофални недостатъка за един политик - от една страна говори невъздържано и не владее словесното жонгльорство, а от друга - не се оправя в дебрите на иконо­миката. Повечето политици първо изслушват другите хора и едва тогава казват своето мнение. Типичният Овен има свое виждане за нуждите на хората, не се съобразява с техните желания. Бързайки да им даде онова, което спо­ред него най-напред трябва да получат, той не винаги дей­ства политически целесъобразно. И въпреки това с идеа­лизма и прямотата си Овенът печели публиката и тя му се доверява.

Най-добрите сфери за изява на Овните са изкуството или търговията.

Не е изключено да срещнете и стеснителен Овен, но никога няма да попаднете на такъв, който не е наясно със собственото си положение. Трудно бихте се проявили в компанията на човек, управляван от Марс. Тези хора пред­почитат да говорят за себе си и за своите планове, откол­кото за някой друг или за нещо друго (единствено ще направят изключение за любимите си, ако са попаднали в плен на любовта). Ако все пак успеете да ги заинтересу­вате, те ще ви служат внимателно, особено ако идеите ви са вълнуващи и напредничави. Ще ви похвалят, ще ви пред­ложат времето и паричната си подкрепа. Ако не дай си боже постъпите в болница, Овенът може да пропусне да ви изпрати картичка. Но в замяна на това ще ви препоръ­ча своя лекар (естествено по-добър от Пастьор според него) и сам ще ви закара дотам. Не ще пожали сили, веднъж заел се да ви помага. Но бъдете така добри да покажете благодарност и признателност. Той ще бъде дълбоко накърнен, в случай че не оцените усърдието му. Овенът обича да прави услуги. Но държи това да му бъде признато.

Този Марсов човек създава такова впечатление за искреност, че оставате направо потресени от явното му безочие, когато твърди нещо, за което знаете, че не е ис­тина. Само се опитайте обаче да го хванете натясно и той ще ви погледне с такива учудени честни очи, пълни с ужас: „Как бихте могли да се съмнявате в мен?" Способен е да си затваря очите и да си запушва ушите, за да не вижда и да не чува онова, в което не му се иска да повярва. Дори когато позицията му е разклатена и уязвима, Овенът храб­ро и искрено я защитава. Но в решителен миг е в състоя­ние да се отметне от най-твърдия си възглед и щом го стори, вече не си го и спомня. Желанието да загърби ми­налото и да се втурне напред е една от главните причини да се приспособява така безболезнено към нови места и хора. Това бързане, това несъобразяване с реалното и ра­зумното са причина той да не понася спокойните и урав­новесени хора и да ги смята за свои врагове.

Рогата на Овена са твърди като диамант и трудно се чупят. В характера му се съчетават детинската наивна вяра и безразсъдния устрем на кръстоносеца по рождение.

Той често изпада в ярост, но гневът му преминава бързо. Тогава пак става весел, открит и дружелюбен. Не­говият метал е желязото. Желязната сила му дава девет живота повече, отколкото на другите, и девет пъти пове­че шансове да спечели битката. Желязната му вяра е чис­та, без лицемерие и алчност. Огненият му дух осветява пътя на безстрашните, води ги към невъзможната цел.

Овенът рядко натрупва богатство. Дори да се случи, той няма да спре, за да преброи парите си. Нека другите около него се възползват от тях. Той спазва библейската истина, че хлябът, хвърлен по водата, не храни само него, а се връща увеличен и дарява щастие на хората. Според Овена на този свят има много чудеса. И ако те се свършат някой ден, той е в състояние да ви сътвори още няколко.

 

Източник: Линда Гудман "Слънчевите знаци"

 

Вход във форума

Търси

Календар
«  Юни 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Архив на записите

Приятели на сайта
  • uCoz Community
  • uCoz Manual
  • Video Tutorials
  • Official Template Store
  • Best uCoz Websites