Червената Шапчица - КАК ДА РАЗПОЗНАЕМ РИБИТЕ
 
Сряда
28.06.2017
22:58
Добре дошли Гост
RSS
 
Червената шапчица
Главна Регистрация Вход
КАК ДА РАЗПОЗНАЕМ РИБИТЕ »
Сайт меню

Мисъл на деня:

Статистики

Общо онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0

РИБИ

20 февруари - 20 март

КАК ДА РАЗПОЗНАЕМ РИБИТЕ

Нани, нани, мила, в скута на Алиса.

Докато трапезата подготвят, време има да поспим.

Свърши ли почерпката обаче, всички ний на бала ще

вървим -

Червената и Бялата кралица и Алиса.

Напълнете чаши със сироп и мастило и всичко, що с наслада би се пило.

Много рядко достолепният банков директор, разполо­жил се зад масивното бюро, е представител на Риби. Късметът ви ще проработи, ако посетите нощно заведе­ние с вариететна програма, ако се разходите до някоя тиха манастирска обител или се потопите в тишината на из­ложбена зала. Рибите се чувстват уютно и зад театрални­те кулиси, на многолюдно събрание на Писателския съюз или с развят перчем край платната на някоя яхта.

Богат ще бъде уловът ви на Риби както в една творческа и артистична среда, потънала в тайнствена езотерична тишина, така и на бляскав и шумен коктейл или светско парти. Нежното шумолене на коприна и облакът от екзотични аромати са характерни спътници на блестящи екземпляри от двата пола.

Поданиците на Нептун не са особено амбициозни. Не биха се хванали на въдицата нито на хипотетичното висо­ко положение и власт в обществото, нито на материално­то благосъстояние. Не че Рибите ненавиждат паричните знаци. Не! Те обаче съзнават колко преходен е всеки ма­териален успех. Затова ако все пак им се намират пари, то е само когато са ги получили в наследство или чрез спътник в живота с дебел портфейл.

Типичният представител на нептуновата зодия е верен на девиза: „Аз не желая да бъда милионер. Аз желая да жи­вея като милионер." За истинските представители на зодия­та Риби алчността или загрижеността за утрешния ден са нещо непознато. Много им е трудно и да преодоляват как­вото и да било съпротивление. Какво по-приятно, казват си те, от блаженството да се оставиш на течението и да очак­ваш къде ще те отведе... Но колкото и странно да изглежда на пръв поглед, тъкмо пътуването нагоре, срещу течението, е единственият начин за Рибите да сполучат в живота, да се озоват в рая на щастието и блажения покой. Лекото пости­гане на целта за тях обикновено е онази стръв, която прикри­ва опасната кукичка на безцелно пропиления живот.

Представителите на зодията Риби са с благ характер. Те са пренебрегващи забраните и ограниченията чаровни­ци, заети със самовглъбено съзерцание и непрестанни опи­ти да налучкат пътя в живота. Равнодушни са към разни обиди и обвинения, особено пък ако не са адресирани пря­ко към тях. Може да им говорите колкото си щете за упадъ­ка в обществото, за некадърността на правителството, за екологичното замърсяване, което ще ни унищожи, че чове­чеството е на път да се затрие с безумните си действия. Представителите на зодия Риби ще отминат всичко това със снизходителна усмивка, сякаш искат да ви кажат: „Е, и какво от това?" Малко по-иначе стоят нещата, ако ядосате някоя Риба. Тогава тя може да бъде жлъчна, с рязък и остър език. Потоците от гневните й словесни филипики могат застрашително да ви залеят. Не трябва да изкарвате Риби­те от кожата им, запомнете този полезен съвет. Е, гневът им лесно се уталожва. Подобно на водата в океана, която минути след бурята отново очарова с гладката си повърхност, гневният изблик на Рибите е краткотраен.

Външността на Рибите е привлекателна. При среща с тях погледът ви първо любопитно се плъзга към краката. Те са или малки, изящни, сякаш изваяни, или големи, с широки стъпала. Ръцете на рибите също са „на двата по­люса". Дланите им или са малки, нежни, като излезли из­под длетото на древен скулптор, или едри, с изпъкнали кокалчета, като набързо оформени от къс глина. Косата им много често е гъста и обикновено е светла.Очите им -кръгли и леко изпъкнали - светят със странен тайнствен блясък. Под гъстите клепки понякога поглеждат към вас чудно красиви очи. Кожата им е нежна, мимиката - изра­зителна, весели трапчинки украсяват миловидното лице. Представителите на зодията обикновено не са високи на ръст. Походката им е грациозна. Когато са на улицата или в стаята, Рибите сякаш не ходят, а плуват край вас. Ако пък близо до тях има някакво пространство, заето с вода, то ги привлича неудържимо. Привличат ги и течностите в чаша. Не могат да устоят на кафето, чая, газираната вода или водата с бучка лед през лятото. Колкото до по-огне­ните течности, Рибите, подобно на Скорпиона и Рака, обикновено успяват да им устоят. Има, разбира се, и Риби, които оценяват алкохола като средство да удавят непри­ятностите, да се отдадат на блажен унес или да намерят сигурност. Измамна представа, но за съжаление процентът алкохолици сред Рибите е по-висок, отколкото би ни се искало. Само, моля, не възприемайте като роби на огне­ната течност всички Риби, които придружават чашката кафе с няколко безобидни глътки коняк.

Рибите познават грозните страни на живота, но предпочи­тат да обитават приказния си подводен свят, където властват красотата и благородството. Предпочитат да гледат света през розови очила, да се наслаждават на абсурдните розови мира­жи и да градят пясъчни кули. Изхвърлените от талвега на жи­вота риби са склонни още по-пълно да се вживеят в своите химери, да удавят мъката от неуспеха още по-надълбоко в безплодните си илюзии. Вместо да изплуват от страшните води на безнадеждността, когато животът ги отритне, Рибите „обръщат корем" в зеленясалото блато и изпадат в странно

вцепенение. В този момент една решителна промяна, една енергична стъпка би могла да ги доведе до спасителния бряг. Разбира се, този нептунов капан не заплашва всички родени през март Риби, но мнозина попадат в него. Творците от зо­дия Риби са много податливи на подобни периоди на вцепе­нение. Лесно ще ги познаете. Писателят от зодия Риби месе­ци наред броди из гори и поля, непрекъснато обяснява как трупа материал за следващия си шедьовър, а в същото време трупа единствено неплатени сметки... Художникът от зодия Риби, изоставен от щедрия си покровител, по цели дни се раз­хожда из парка и все не може да подбере най-подходящия фон за поредното велико творение на четката си, докато съща­та тази четка събира прах в някой ъгъл на ателието... Акть­орът Риби вдъхновено обяснява месеци наред как ей сега ще намери най-вярната трактовка на образа на крал Лир, а меж­дувременно се опитва да удави душевните си терзания в лит­ри алкохол. Жената Риби с часове мечтае унесено за отлете­лия щастлив вчерашен ден или за утрешния - по-заможен, по-радостен и още по-щастлив, докато вълните на красивото настояще се плискат все по-далече от нея...

Зодиакалният символ - две риби, които плуват в противоположни посоки - не означава, че човекът, подвластен на Нептун, е разкъсван от противоречиви, двойствени желания. Подобни двойствени стремления са присъщи на Близнаците. Двете риби тук символизират избора, който Рибите трябва да направят - да изплуват на повърхността или да се спуснат на дъното и никога да не осъществят целите, мечтите и начинанията си.

Рибите трябва да осъзнаят, че са призвани да служат на човечеството и да не посвещават живота си единствено на светски удоволствия. Ето, Айнщайн създаде цял нов пла­ващ свят със своята теория на относителността. Други Риби служат на човечеството като мият чинии, поправят водо­проводни тръби или ринат сняг. (Нали и това е свързано с вода и е полезно!). У всички представители на зодиакалния знак Риби е скрит някакъв потенциален талант. За съжале­ние, очите им са разположени раздалечени едно от друго, поради което не могат да съзрат верния път. Затова Рибите са склонни да се усамотяват - или в недосегаемите за оста­налите хора висоти на професионалната кариера, или в стимулантите и фалшивата възбуда. Много често ги обсебват изкуствено предизвикани емоции.

Независимо от вродената си стеснителност, Рибите са едни от най-добрите драматични актьори. Това обаче може да ста­не само в случай, че се преборят с непоносимостта си към изнурителните безкрайни репетиции, към наизустяване на тек­стове и към еднообразието на годините, през които трябва да натрупат опит. На сцената, под блясъка на прожекторите, те най-добре могат да изявят невероятните си интерпретаторски възможности, макар че по природа не обичат да се сърев­новават. За чувствителните Риби попаденията на острите стре­ли на критиците понякога имат въздействие на отровно ужилване. Ето кое би могло да лиши любителите на театъра от една нова Сара Бернар или Елизабет Тейлър. Паметта на Ри­бите е пословична, макар че ако имат ранена Луна или ранен Меркурий, в определени моменти забравят дори собствения си адрес или телефонния си номер.

За Рибите светът е една голяма сцена. Замечтаните им очи запечатват всеки миг от мимолетното и неуловимо те­атрално действие, наречено живот. Това е причината пове­чето представители на зодията да посрещат спокойно връхлитащите ги житейски бури. Кошмарите, пророческите видения и прочие ужасии бележат дните и нощите им. Зато­ва ви препоръчвам да тръгнете по суша или по вода, ако представител на Риби ви каже да не се качвате в самолет.

Астролозите често говорят за „стар дух". Те имат пред­вид дух, който се е прераждал многократно и носи в себе си мъдростта на всяко от своите предишни съществува­ния. Докато в Зодиака знакът Овен символизира раждане­то, знакът Риби е символ на смъртта и вечността. В последния, дванадесети знак от Зодиака, откриваме черти на всички предшестващи го 11. В характера на Рибите про­блясват качества, присъщи на останалите знаци. Добро­тата, организаторските им способности и умението им да се съсредоточават върху детайлите те дължат на Девата. Оценките им са обективни и балансирани като тези на Везните, от тях са взели и влечението към удоволствия. Отзивчиви са, чепати и с особено чувство за хумор като Рака. Понякога им е присъща прямотата и щедростта на Стрелеца, друг път са общителни като Лъва, трети път - жадни за обществено признание и верни на дълга си като Козирога. Могат да бъдат мрачни като лунно дете или слънчеви и жизнерадостни като Лъва. В един момент са непоправими идеалисти като Овена, после изведнъж се оказва, че са умни като Близнаците, бързоречиви и пори-висти като тях. А могат да бъдат също като Телеца мудни и кротки. Едновременно им е присъща както нежната гра­ция на Венера, така и острият ум на Меркурий. Към това можем да прибавим и прозорливостта на Скорпиона, но неговата безпощадност им е абсолютно чужда.

Рибите обичат да спорят като въздушните знаци, лю­бовта към природата си дължат на земните знаци, а пла­менния порив - на огнените знаци. Те са подвижен знак -не са нито постоянен, нито кардинален знак. Качеството, което никой не може да им отрече, е способността им да виждат по някакъв невероятен начин, сякаш отстрани, миналото, настоящето и бъдещето като едно цяло. Техни типични качества са мъдростта и състраданието, в осно­вата на които са натрупаният благодарение на многоброй­ни прераждания вековен човешки опит и познанията. Любовта си към музиката и изобразителното изкуство Ри­бите дължат на влиянието на другите знаци.

След всичко, което научихте до тук, вече няма да се учудвате, че вашите приятели Риби понякога ви изглеждат леко смахнати или отнесени. Много често се държат така, като че ли ще живеят вечно и сякаш го вярват.

Ако имате приятел или роднина, роден под знака на Риби, сте се убедили, че той може да се втурне да решава паричните ви или сърдечни проблеми, сякаш от това зави­си собственият му живот. А това на свой ред може да дове­де до сериозни проблеми със здравето му. Защото го изтощава емоционално. Пък и по принцип здравето на Рибите е доста крехко, безпомощни са като малки деца. Затова би трябвало да се пазят от психическо пренатоварване, да из­бягват всякакви стимуланти или транквиланти. Често се събуждат изморени и трудно се разсънват. Най-вероятната причина за това е забавената обмяна на веществата в орга­низма им. Сериозно застрашени са от грипове и пневмо­нии, а смущенията в черния дроб и чревните функции при много от тях са следствие от небрежност по отношение на храненето. Рибите са склонни към болестни изменения в тазобедрените стави, стъпалата и ръцете. Глезените и пръстите на родените през март са слаби, често имат про­блеми с белите дробове. Колкото до краката, при Рибите няма средно положение - или имат изключително здрави и красиви крака, с които се гордеят, или страдат от смъкване на свода на ходилото и от лесно разраняване.

Рибите ту изпитват разни маниакални страхове от котки, мишки, подлези, надлези, асансьори, височини, многолюд­ни сборища, ту пък изведнъж могат да кажат, че от нищо не ги е страх. Може би причината за това безстрашие са дреме­щите у тях съпротивителни сили. Ако приемат предизвика­телството на Нептун и успеят да ги събудят, тези сили могат да ги накарат да се чувстват точно като Риби във вода.

Едно от скритите оръжия на Рибите е хуморът. Макар че понякога смехът им прикрива непролетите сълзи, върхът на сатиричната им стрела може толкова неочаква­но да се забие в човека, че той в първия момент да не може да разбере какво точно го е сполетяло. Без да може да осмисли целта и да проследи подтекста на искрометните жлъчни коментари, които Рибите сипят наляво и на­дясно, човек остава със смътно неприятно чувство от чу­тото. Рибите се шегуват, а в същото време запазват невъзмутимо сериозни физиономии. Понякога хуморът им е лек и безобиден, друг път - смразяващо безпощаден. Но при всички случаи е параван за някакво истинско чув­ство, което Рибите искат да прикрият. Усмивката на изра­зителните им и подвижни лица обикновено е тяхна пред­пазна маска. Понякога палячовщината им буквално след броени минути се сменя с интелигентен хумор. И в края на краищата човек се губи в догадки дали това, което Ри­бата е искала да каже, е нещо много мъдро и съществено, или странен каприз на неразгадаемата й душа.

Рибите са подвластни на желанието си да помагат на болните и слабите. За разлика от Девите, които са склон­ни повече към съчувствие, Рибите се опитват да вникнат в проблемите на своите познати или роднини самотници, особняци, несретници. Те са склонни да утешат дори оне­зи, които Девите смятат за недостойни за подобен жест, защото слабостта им е притворна. Когато другите, включително и Девата, ви откажат да ви услужат с дребна или по-голяма сума, без колебание се обърнете към Рибите

Все едно дали за помощ към тях се обръща лъжец, кра­дец, убиец, светец или грешник, наркоман, лицемер или почтен човек, сексуален маниак, джебчия или скитник -Рибите са изпълнени със съчувствие, готови са да отклик­нат на всеки зов за помощ. Интуицията обикновено не ги лъже относно това дали човекът пред тях е носител на порок или добродетел. Тази им способност подтиква мно­зина от истинските Риби да се посветят на монашество или да приемат свещенически сан. Ориста на мнозина от тях е да прекарат живота си в пост и молитва.

Подвластните на Нептун Риби спонтанно откликват в душата си на отправения към тях зов за помощ. Но за да не станат за смях, понеже светът е доста груб и нечувствителен за нептуновите излъчвания, понякога за извест­но време запазват привидно безразличие. Те са наясно със собствената си уязвимост и привидната им незаинтересо­ваност от съдбата на потърсилия от тях помощ е своеоб­разен начин да се спасят, да не бъдат отъпкани чрез по­дигравателно или пренебрежително отношение. Ако Ри­бите ви изслушат с външно безразличие, помнете, че те поглъщат чуждата мъка дълбоко в нептуновата си душа и безразличието им е своеобразна мимикрия. Нещастната съдба на ближния не може да ги остави за дълго време безучастни. Ако не сполучите при първия си опит, споде­лете още веднъж болката и проблемите си с тях. Тогава от непрогледните дълбини ще изплуват истинските Риби - отзивчиви, нежни и състрадателни.

Изтънченото въображение, чувството за красота и тънкият им хумор са причина за блестящата проза и по­езия, създадени от Рибите - известни имена в световната литература. Без изключително надарените представите­ли на този знак от Зодиака е немислим театърът. Много често Рибите жертват собственото си благополучие и лич­ния си успех заради другите. Не ни напуска усещането, че без тях Земята би престанала да се върти. Толкова много са Рибите, които даряват от сцената хората със смях и жизнерадост, помагат на близките и приятелите си да се спасят от меланхолията, да се борят с нещастията и несгодите в живота. Това качество на Рибите е безспорно. Но също толкова безспорно е, че Рибите много често кри­ят истинските си чувства, могат дори да изопачат истина­та, рязко сменяйки посоката на мисълта и действията си. Причината е във влиянието на коварната планета Нептун, която всъщност ги кара да крият истинските си чувства. Ето това им качество не може да ви е убегнало, ако сте се опитали да накарате блестящите артистични Риби да из­кажат категорично мнение. Техният отговор на конкретен въпрос никога не е „Да" или „Не". Отговорът им винаги е театралното драматично раздвоено „Може би". Дори най-елементарният въпрос за някоя пиеса, книга или филм ви препраща в сферата на уклончивото двойствено възприя­тие. Или да вземем друго. Усмивката на грейналото лице на някой екземпляр от колекцията Риби може мигом да се смени с поток от сълзи, сякаш невидима ръка задейства някакъв бушон в душата им - също както слънчевият ден изведнъж помръква и от небето се излива краткотрайният пролетен дъжд. При Рибите всичко е илюзия - нито сълзи­те, нито усмивката им са искрени. Много често дори за самите тях е трудно да проумеят какво е истинското им настроение. Подобно на безбрежните океани на Нептун, душата на Рибите е бездънна. Никакви мрежи или въдици не могат да уловят дуалистичната същност на родените под знака на Риби. Това могат да сторят само хорските грижи, чуждите неприятности и потребността на другите от съчувствие. Затова ако вашата съседка е готова с часо­ве да изслушва оплакванията ви от мъжа, децата или ку­чето, ако барманът в съседното заведение впечатляващо великодушно поглъща десетките тъжни и смешни исто­рии, не се губете в догадки защо го'правят и каква им е ползата от всичко това. Те непременно са Риби!

Рибите прекарват голяма част от живота си в уедине­ние - странни скитници между безмълвните морски дълби­ни и отразяващия се във водите звезден безкрай. Рядко, когато е абсолютно наложително, те докосват сушата. Приятелите и близките на Рибите трябва да проявяват изключителен такт, да извикат на помощ цялото си въоб­ражение, за да успеят да проникнат до тайнствените пла­стове на изключителния им интелект и чувствителна душевност. Малцина са избраниците, които рибите допускат до своята изстрадана истина, до своето прозрение за света и хората. Другите два водни знака - Рак и Скорпион - се символизират от земноводни същества, те могат да живеят и във водата, и на сушата. Рибите не могат да ди­шат на сушата. Техният свят е прохладната синьо-зелена вода, вечно движеща се и макар че понякога се случва да бъде мътна и тинеста, тя никога не е застояла.

Зодиакалните метали на Рибите не са нито желязото нито златото, нито оловото. Илюзорният им свят се от­разява в звъна на изкуствени сплави. Скъпоценните им камъни, символизиращи зодията, са аметистът и изумрудът -  прозрачни и загадъчни като целия им подводен свят. Цветята на Рибите са водната лилия и лотосът. Двойстве­ната им природа и тук намира своята проява - нежните цветове увенчават здравите и жилави стебла, които не могат да бъдат прекършени, а единствено изтръгнати от корен. Все едно дали Рибите плуват по течението или сре­щу него, дали се гмуркат към дъното на забравата или се борят да излязат на повърхността и да намерят покой в бистрите води, преодолявайки бързеите - малцина могат да следват тези безбройни сребристи петънца в рибния пасаж. Рибите не се поддават на изследване, изучаване и опитомяване. По-силни са, отколкото мислят. По-мъдри са, отколкото могат да предполагат. Но те сами трябва да разгадаят тази съдбовна тайна на Нептун.

 

 

Източник: Линда Гудман "Слънчевите знаци"

Вход във форума

Търси

Календар
«  Юни 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Архив на записите

Приятели на сайта
  • uCoz Community
  • uCoz Manual
  • Video Tutorials
  • Official Template Store
  • Best uCoz Websites