Червената Шапчица - НАЧАЛНИКЪТ КОЗИРОГ
 
Вторник
25.07.2017
16:38
Добре дошли Гост
RSS
 
Червената шапчица
Главна Регистрация Вход
НАЧАЛНИКЪТ КОЗИРОГ »
Сайт меню

Мисъл на деня:

Статистики

Общо онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0

НАЧАЛНИКЪТ КОЗИРОГ

„Казах им веднъж, повторих им го пак, за съвет не щат да чуят."

„Доволен ли съм, аз ръмжа,

и опашка клатя щом съм гневен -

следователно съм луд."

Познавам един шеф Козирог, който според мен е сред най-типичните представители на зодията. Той се грижи за делата на един известен певец (няма да споменавам имена). Не ще срещнете името му по неонови реклами, няма да прочетете в пресата пикантни подробности от живота му. Никога няма да видите и снимката му на първа корица на „Таим", но само с негово съгласие ще можете да стиг­нете с блестящите си идеи до Идола.

Този началник е седнал властно зад бюрото си и дърпа конците в заплетената съдба на поп-звездата. Той се гри­жи за какво ли не - посреща роднини и близки на певеца, купува яхти или осигурява осветители за поредната пре­миера Справя се хладнокръвно с юридически и данъчни проблеми и обича добре планираната и свършена работа. Много хора му звънят и го молят за помощ и съвети, по­неже той винаги е максимално информиран - кой къде е, по каква работа и кога се връща. Мозъкът му е пълен с цифри и секретна информация, за която репортери биха дали милиони, само и само да се докопат до нея. Помни началните сцени на филми от преди двайсет години, всевъзможни статистики за продадени билети и в кое за­ведение сервират най-бързо спагети по италиански с бял сос.

Работният му ден е безкраен. Започва с изгрева и завърш­ва в полунощ със съставянето на списъка със задачите за след­ващия ден. Личния си тоалет извършва „в движение". Бръсне се и се преоблича в кабинета си. Всеки негов служител ще ви признае, че ако шефът му изчезне от сцената, в службата на­стъпва истинска лудница. В дискотеката се чувства като риба на сухо, а нощните заведения не са по вкуса му. Въпреки това от време на време се появява и там - работа, няма как.

Офисът на този високопоставен Козел е разположен на цял етаж в голямо манхатънско заведение. Кабинетът му е просторен, а освен него има приемна зала и много други помещения. В единия ъгъл той е разположил своето огромно кръгло бюро, затрупано с документи, които лично трябва да прегледа и подпише през деня. Освен бюрото в кабине­та му има две големи канапета, няколко дълбоки фотьой­ла, масичка за сервиране, тежки плюшени завеси, лампи, библиотеки, огледала, дълга маса за тържествени срещи и обеди, шкафове със сервизи за хранене, кристал и сребър­ни прибори. Стените са облицовани със скъпа ламперия, а край някои от тях са поставени аквариуми с чудни тропически риби. Въобще човек би си помислил, че се намира в частен дом, а не в шефски кабинет.

Не се чудете. Поради това, че на притежателя на този кабинет му се налага да прекарва повече часове на това място, отколкото в дома си, той чисто и просто се е пре­несъл тук. Други големи началници може и да се радват, когато са далече от домашния уют, но не и Козирогът. За него домът е свещен. Той се обгражда с близки и роднини и никога не пренебрегва семейството си заради бизнеса. Дадох ви пример с един типичен началник, роден под знака на Сатурн, за да илюстрирам навиците на всички високопоставени служители Козирози. Много от подчи­нените им ги възприемат едва ли не като бащи - сурови, но справедливи. Дългът за тях е над всичко и тежко на онзи техен служител, който забрави да нахрани скъпоцен­ните им рибки. Те рядко повишават глас. Говорят рязко, но сдържано, освен в редките случаи, когато викват по повод нечия глупава грешка. Строгата им деловитост че­сто стряска външните посетители, но подчинените знаят, че техният шеф има меко сърце. Началникът Козирог ще смъмри строго онзи, който е объркал работата, но на дра­го сърце ще повиши заплатата на изпадналия в нужда свой служител и няма да забрави да прати цветя на болната майка на секретарката си. Той не обича многословните комплименти. Най-голямото хвалебствие, на което е спо­собен, е нещо от рода на: „Да, много добре." Но винаги изслушва с разбиране проблемите на служителите си и следи те да се хранят добре и да се обличат дебело в сту­дените зимни дни. Неговият колектив е като семейство, а шефът Козирог без съмнение е главата на това семейство. Той не раздава премии за щяло и нещяло и не се прави на Дядо Коледа, но никога няма да изостави свой служи­тел, закъсал насред пътя, без пукната пара в джоба си и, без да се замисли, би платил твърде високата такса за лечени­ето на младежа, който тича неуморно по фирмените дела. Въпреки че изглежда доста рязък, в дъното на душата си той е кротък и стеснителен. Получи ли комплимент, лицето му пламва, макар и да се преструва, че не е чул. Благотворителните фондации винаги могат да разчитат на чековете му, които ще бъдат с една нула повече, ако става въпрос за детски или старчески домове. Поради го­респоменатото му високо чувство за дълг и отговорност често трябва да му се напомня да почине или да хапне, защото той пренебрегва всякакви лични нужди и потреб­ности. Понякога изпада в мрачна меланхолия. Тогава се затваря в кабинета си, гледа през прозореца и никой не смее да го безпокои в такъв момент. Секретарката отлага всички срещи и телефонни разговори, докато той се по­чувства по-добре. Предпочита тъмните строги костюми и старомодните аксесоари от времето на дядо му, а писа­лището му е отрупано с антични предмети и избелели се­мейни фотографии.

Ако случайно му остане малко свободно време, той няма да го пропилее за глупости. И ще очаква същото от вас. Ако сте негова секретарка, то забравете лакирането на нокти в работно време. Ако сте негов подчинен пък, забравете личните разговори с приятелката си по служеб­ния телефон. Шефът ви винаги ще се появи изневиделица и ще ви свари в най-неподходящия момент. Жени, които се обливат с тежки парфюми и мъже, които се обличат прекалено спортно, не биха се чувствали удобно в каби­нета на своя началник Козирог. Защото според него мяс­тото на парфюмите е в шишетата, а мястото за трениров­ки - на стадиона.

Вашият шеф се възхищава от по-висшестоящите, ето защо ще направите добро впечатление, ако сте запознати със светската хроника. Измислете си, за бога, леля или чичо, които да са завършили Харвард или Йейл, ако вие самият не сте.Погрижете се също така да узнае, че водите майка си на обяд всяка седмица и че плащате издръжката в колежа на малката си сестра.Това със сигурност ще ви издейства повишение. Задължителни изисквания, за да работите при Козирог, са: чисти нокти, безупречно пове­дение, правилна граматика, компетентна работа без хленчене и оплакване. Не го наричайте с малко име пред външни хора и не критикувайте по никакъв повод семей­ството му. За Коледа му подарете стара, избеляла карти­на от антикварния магазин или парче камък, отмъкнато от къщата на Шекспир. Само не му казвайте, че сте от­краднали каменния къс. За Козирозите честността е висша добродетел. Блюдолизничеството няма да ви направи по-богати, но ако проявите състрадание към самотата му, ще спечелите неговото доверие завинаги. Повечето хора го възприемат като привърженик на желязната дисципли­на. Покажете му, че го смятате за такъв, какъвто е: фин и чувствителен човек, жадуващ за свобода и необвързаност, но в същото време прекланящ се пред реда и строгата повеля на дълга. Тогава за него вие ще бъдете като роден син или дъщеря. Ще ви се скара, ако сглупите, ще ви по­учи, ако сбъркате и ще ви възнагради, ако го заслужите. Но никога няма да ви остави сами в беда. Просто не заб­равяйте да нахраните рибките в аквариума му.

 

 

Източник: Линда Гудман "Слънчевите знаци"

Вход във форума

Търси

Календар
«  Юли 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Архив на записите

Приятели на сайта
  • uCoz Community
  • uCoz Manual
  • Video Tutorials
  • Official Template Store
  • Best uCoz Websites