Червената Шапчица - НАЧАЛНИКЪТ ТЕЛЕЦ
 
Вторник
25.07.2017
16:36
Добре дошли Гост
RSS
 
Червената шапчица
Главна Регистрация Вход
НАЧАЛНИКЪТ ТЕЛЕЦ »
Сайт меню

Мисъл на деня:

Статистики

Общо онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0

НАЧАЛНИКЪТ ТЕЛЕЦ

„Как само те командват тези същества и те карат да повтаряш уроците си!"

„Изпроводих да съобщят:

 добре е да се подчинят."

Вие твърдите, че имате разкошен началник Телец, който не се заяжда и не ви наказва. Държите го в ръцете си и нямате нужда от съвети как да се справите с това мило и кротко същество. Мога само да ви погледна със съжаление и да ви кажа, че незабавно трябва да изучите добре слънчевите знаци, преди да е станало късно и ката­строфата да ви е сполетяла. Когато си имате работа с на­чалник Телец, запомнете едно основно правило: Не пре­калявайте с търпението му.

На практика това правило е по-трудно, отколкото из­глежда. Един истински Телец има на пръв поглед безкрай­но търпение, а характерът му е толкова спокоен, че вие за­почвате да си мислите за него като за безобиден доброду­шен мечок и се отпускате. Точно това не бива да правите, защото ще бъде началото на края ви като служител.

А сега се пригответе за малък урок по зоология. На­вярно си спомняте приказката, в която Маша безнаказано изяжда кашата на Мечока, седи на стола му и спи в легло­то му. Само че мечките не са Телци. Не бъркайте живот­ните. Мечките живеят в гората и понякога тръгват за мед. Телците живеят във фермата и понякога тръгват по пети­те на нахалниците. Мечките могат да си поиграят и на шега да притиснат непознатия, но няма да му сторят нищо лошо. Телците могат да унищожат навлеците в стъкларс­ките магазини в изблик на сляпа ярост, при това нарочно. Те са опасни. Толкова по урока.

Ако днес сте добре, не се знае какво ще ви донесе ут­решният ден. Може внезапно да съжалите, че сте прекали­ли с търпението на вашия началник Телец. Дни и седмици наред вие сте се подлъгвали по неговата доброта и разбраност. Давали сте му за подпис небрежно написани писма, пълни с правописни грешки. И понеже той си е замълчал, в следващите отчети не сте си направили труда да провери­те сбора. Той отново не ви е направил забележка. Не ви се е сопнал и когато сте удължили обедната си почивка. Така сте се подвели от неговата сговорчивост, че ден след ден сте трупали пропуски и сте си докарали почивката до два часа. Тогава неочаквано в един слънчев ден така ще из­хвърчите от службата, че ще трябва да обяснявате на хазя­ина си: „Съжалявам, че не мога да платя наема, но още не съм си намерил работа. От предишната ме уволниха без предупреждение, защото имах началник Телец и се заблу­дих за неговия нрав. Проклетата Венера ме подведе." Хич не си мислете, че ще останете и в квартирата си час пове­че. Не живеете във вълшебната земя Оз.

Затова ще бъде много по-добре, ако от самото нача­ло използвате познанията си за слънчевите знаци. Вашият началник е бил така добър и разбран не защото е някакъв смотан мечок или пък е прекалено стеснителен и плах, че да не може да наложи волята и властта си. Причината е, че той просто не е виждал смисъл да ви притеснява за две-три грешки. Смятал е, че имате достатъчно здрав ра­зум (запомнете тази фраза!) да не ги повтаряте. Търпели­во ви е изчакал, за да разбере дали сте умен и практичен и дали умеете да се учите от собствените си грешки. Ето в това е работата. Той е искал да ви даде шанс да покажете на какво сте способен, защото се възхищава от хора, ус­вояващи бързо задълженията си. Самият той се е издиг­нал по този начин. Защо и вие да не го направите?

Началникът Телец не бърза с преценките и иска да даде възможност на всеки. Търпеливо изчаква да свикне­те с обстановката и да започнете да работите както той иска - т.е. перфектно. Не го ли сторите и пропилеете всичките си шансове, една сутрин просто няма да отговори вежливо на поздрава ви. Това трябва да ви послужи като предупреждение. Не бива да храните никакви илюзии, че ще промени решението си, след като вече е намислил да ви уволни. Ще го стори без предупреждение още на дру­гия ден. Ще ви даде щедро обезщетение, но няма да се смили и да се трогне от болната ви баба или от дванай­сетте ви деца. Щом е решил, че сте непосилно бреме за фирмата, значи край. И хич не си мислете, че е жесток. По-добре си припомнете колко добър е бил през всички­те дни и седмици, когато ви е търпял.

Телецът носи у себе си красотата и иска да я претво­рява чрез работата си, но тъй като е преди всичко практи­чен човек, още повече го интересува материалното. Мал­кото предприятие или фирма не го задоволяват. Затова той ще строи упорито и крачка по крачка ще разширява империята си. От вас очаква същото - да не се отказвате и да довеждате работата докрай. Един от любимите му изрази е: „Давай по същество". Не обича разтакаването, увъртанията, красивите фрази, зад които няма нищо. Не го залъгвайте с дълги уводи и обяснения - това го изнер­вя. Истината си е истина и няма смисъл да я разкрасявате.

Понеже носи практична глава на яките си рамене, Телецът винаги безпогрешно усеща и преценява новите ви идеи. Не го наричайте консервативен, ако отхвърли някоя от тях, сторила ви се блестяща. Може би има пра­во. Може би първоначалният тласък, който тя ще даде на производството, ще се окаже не толкова силен и то по­степенно ще залинее още повече. За Телеца е по-важен крайният резултат, а не временните успехи.

Началникът Телец предпочита футбола пред бейзбола и тишината пред гръмките спорове. При него емоционални­те сцени нямат успех. Ще го спечелите с разумен и спокоен анализ на нещата. Не сте забравили, че ключовата му фраза е „здравият разум", нали? И все пак на него не му липсва въображение и усет за красота. Затова, ако сте жена, изпол­звайте хубав парфюм и розов лак. Обличайте се семпло, но елегантно. Ако сте мъж, носете дискретни сини вратовръз­ки, класически обувки и си дръжте краката на пода, а не върху бюрото. От време на време му носете бурканче с домашно приготвена кремсупа - но я наричайте картофена супа. Той не обича превземките и модерните имена.

Може да берете ядове с упорството и твърдата глава на вашия началник Телец, но ако спечелите доверието му и не го разочаровате, той ще бъде винаги зад гърба ви. Тогава няма от какво да се страхувате. Бързо грабнете няколко бетонни блока и му помогнете да построи своята империя. Милият мечок ще ви погледне с благодарност и няма да забрави това. Повишението ви е сигурно, а кой знае, може да реши да раздели империята си с вас. Убе­дил се е, че носите товар, макар че винаги ще ви помогне, ако ви натежи. На него може да се разчита. Мисли и гово­ри само истината. Ако ви каже, че сте мързелив и тъп, изнижете се незабавно и не спорете. Ако каже „Ще се спра­вите", значи всичко е наред. Издържали сте изпита по че­стност, лоялност, работоспособност и кадърност. Очаква ви блестящо бъдеще, стига да не се главозамаете.

 

Източник: Линда Гудман "Слънчевите знаци"

Вход във форума

Търси

Календар
«  Юли 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Архив на записите

Приятели на сайта
  • uCoz Community
  • uCoz Manual
  • Video Tutorials
  • Official Template Store
  • Best uCoz Websites