Червената Шапчица - НАЧАЛНИКЪТ ВОДОЛЕЙ
 
Вторник
25.07.2017
16:36
Добре дошли Гост
RSS
 
Червената шапчица
Главна Регистрация Вход
НАЧАЛНИКЪТ ВОДОЛЕЙ »
Сайт меню

Мисъл на деня:

Статистики

Общо онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0

НАЧАЛНИКЪТ ВОДОЛЕЙ

- Какви неща си спомняш най-добре? - осмели се да попита Алиса.

- О, нещата, които станаха по-следващата седмица.

Сигурни ли сте? Не се ли шегувате? Наистина ли шефът ви е Водолей? Та тези екземпляри в ролята на началници са почти толкова редки, колкото пандата албинос. И тъй като не можете да го продадете на някоя зоологическа градина, радвайте се, че сте попаднали на ко­лекционерска находка.

А сега малко по-сериозно. Типичният Водолей не обича да взима решения, да издава заповеди и да ръководи хора. Природата му е несъвместима с монотонния ритъм на осемчасовия работен ден. Мрази всякакви заседания и съвеща­ния. Това съвсем не означава обаче, че Водолеите са лоши и некадърни началници. Уран е пълен с изненади и една от тях е практически незаменимият ръководител Водолей, напълно лишен от необходимите качества и квалификация. Когато такъв индивид с по-горе изброените недостатъци се озове на ръководна длъжност, той просто вади от тор­бата си няколко нови трика. Може да е разсеян, непредска­зуем и забавен ексцентрик, но умът зад тези странни отне­сени очи е остър като бръснач. Прибавете невероятната му проницателност и интуитивност, която ви кара да мис­лите, че в джоба си сигурно има кристална сфера за разга­даване на бъдещето. Забъркайте в този коктейл и изуми­телната му способност да анализира, разнищва и претегля фактите, също и умението му да намира подход и да се сприятелява с всички - от куриера и чистачката на фирма­та до най-важния й клиент. Подправете всичко това с ши­ротата на възгледите, при които картината и проблемът се възприемат цялостно, а не както при другите хора чрез от­делни детайли. Сега разбирате какво имам предвид, като говоря за изненади. Колкото и на пръв поглед да е непри­годен за ръководна длъжност, Водолеят сякаш е роден за нея. А това категорично не отговаря на истината.

Но да видим и другата страна на медала. Може да ви влудява с това, че непрекъснато забравя името ви - на вас, собствената му секретарка. Да ви изнервя с навика си неочаквано да планира нови неща и да ви ги сервира в последната минута. Но признайте си, че при все това той си остава симпатяга. Особено ако свикнете с внезапните промени и честите изненади.

На ваше място никога не бих взела пари назаем от на­чалника Водолей. Той не одобрява хората, които харчат повече и се простират извън чергата си. Разбира се, има и такива представители на зодията, които живеят в лукс, но повечето се задоволяват с най-мизерни условия, като в също­то време работят в името на това бедните да имат по-добър живот. Не очаквайте от вашия началник щедри възнаграж­дения и повишения. Но няма да бъде и несправедлив или стиснат. Всичко ще бъде според заслугите ви. И още нещо. От вас се очаква най-доброто, на което сте способни. В противен случай има опасност кротко и любезно да бъдете помолени да напуснете. Водолеят не търпи около себе си хора, които вършат работа за половин ден, а им се плаща за цял. Това си е вид измама, а той мрази измамата.

Затова пък що се отнася до личния ви живот, нещата са по-други. Вашият началник Водолей иска да ви опоз­нае и сигурно няма да можете да избегнете настойчивото ураново любопитство. Ала с него можете да споделите всичко без страх, че ще го скандализирате или че ще из­даде тайните ви. Нищо не е в състояние да промени мне­нието му за вас. Той е най-добрият познавач на човешка­та природа и нищо не би могло да го шокира. Вашите по­роци и добродетели ще приеме най-нормално. Няма да ви досажда със съвети, нито пък ще е в плен на някакви предразсъдъци. Просто ще ви разбере.

И така, ако ви спипа, че крадете пликове и марки или че криете недовършения отчет в бюрото си, началникът Водолей ще ви уволни без да мисли. Но ако научи, че сте двуженец, че баща ви е лежал в затвора, че синът ви е наркоман, а жена ви прави йога-упражнения гола на зад­ната веранда, той само ще повдигне рамене и ще каже, че това си е лично ваша работа. Даже ще ви защити пред другите и ще наругае клюкарите. Окото му няма да мигне като му кажат, че е трябвало да ви влачат до таксито след последното празнуване в службата. Но не дай си боже да го подведете, измамите или не удържите на думата си. Там правилата му са твърде строги и няма прошка.

За разлика от началника Овен или Лъв той няма да пилее сили и енергия да ви убеждава, че грешите като гла­сувате за този кандидат, срещате се с онова момиче или носите тази глупава вратовръзка. Няма да си служи с намеци, че да разберете нещо без да се обиждате, като Рака, Козирога или Везните. Според него всеки трябва да жи­вее така, както си е решил и избрал. Ако предпочита да бъде индивидуалист, толкова по-добре. Само не си и по­мисляйте обаче вие да му предлагате и налагате правила на поведение. Няма да се разгневи, нито ще ви прекъсне. Ще се усмихне с оня отнесен поглед, ще ви изслуша и ще кимне. И толкоз. Все едно че сте говорили на стената.

Макар че не приема никакви съвети относно личния си живот, в службата началникът Водолей изслушва чуж­дото мнение и се допитва до всички, когато трябва да се приеме нова програма. Дори понякога възлага на някой от подчинените си да вземе решение по определен въпрос. Този абсурд си има обяснение, но то съвсем не е както при случая с нерешителните Везни. Защото Водолеят не иска да прехвърля топката като тях. На него му доставя удоволствие да седи отстрани със самодоволен израз на всезнайко и да гледа как вашият проект, който е в проти­воречие с прецизно точната му интуиция, се проваля с гръм и трясък. На това му се казва урок. Ето защо трябва да сте много внимателни. Вашият началник ще ви даде свобода и ще ви позволи да стигнете много далеч, докато затънете до гуша. Можете да се радвате, ако поне един път ви обясни защо според него сте на погрешен път.

Колкото и да е необичайно и странно обяснението, бъде­те сигурни, че второ няма да има. Отваряйте си очите и ушите, за да не ви се наложи по болезнен начин да си при­помняте казаното преди. Началникът ви очаква да пусне­те антените си и да уловите всички сигнали наоколо. Той не си дава сметка, че другите хора не притежават неговия уранов дар да приема информация от трима души на­веднъж, докато си бели портокал, избира телефонен но­мер и прелиства докладните записки.

Ако ви ръководи Водолей, няма никакъв смисъл да си създавате постоянен ред и обстановка. Защото е възмож­но една сутрин да отидете на работа и да откриете, че кабинетът или бюрото ви са преместени на друг етаж, а той е забравил да ви уведоми. Около този човек постоян­но витае духът на промяната. Като нищо за един час може да смени системата, по която се е работило от самото начало в службата, и да въведе съвсем нова и опростена. Съгласни сте, че с нея ще има по-добра производител­ност, но ви трябва време да свикнете. Добре, той ви раз­бира. На него всичко му е ясно. Ще ви даде това време и ще има търпение да почака.

А че има търпение, е истина. Неговият ум е изпълнен с припряно любопитство на повърхността, но в дълбочина осмисля и приема спокойно нещата, общо взето. Защото и тук са възможни изненади и пълна непредсказуемост. Спом­нете си как се втурна навън, за да види профучаващите шест пожарни коли. И как устрои в кабинета си надбягване на живи костенурки, а по време на световното първенство по футбол постави на всяко бюро по един портативен телевизор. Една сутрин реши да обслужва телефонната централа, за да види как действа, и обърка всички линии. Съвсем случайно се включи в разговор с шефа на голяма телевизионна компа­ния, уговори набързо с него сделка за половин милион дола­ра и когато отиде да подпише договора, забрави името на човека. Но при нормални обстоятелства Водолеят е мирен и овладян. Е, на моменти може да е малко ексцентричен и да мести автомата за газирана вода така, че да не го откриете до края на работния ден, или пък да ви смени работното време без предизвестие. Но какво са тези дреболии пред факта, че искрено ще се зарадва и ще ви поздрави, когато разбере, че пишете книга за джаза в Канзас Сити. Нима мо­жете да се сърдите на шеф, който пет пари не дава, че дело­водителят си пуска брада, че секретарката от днес е със зе­лена коса, а новият куриер си оставя велосипеда в чакалнята за посетители?

В понеделник може да ви проглуши ушите от приказки, а след това до края на седмицата да се затвори в кабинета си, потънал в самотни размисли. Тези периоди на усамоте­ние дават покой на душата му. Независимо от кога сте на работа при него, той ще ви смята за приятел. Независимо с каква дейност се занимава фирмата, истинският бизнес на вашия началник Водолей е приятелството. Веднъж чух един човек да казва по повод на сегашните големи корпорации: „Лично аз предпочитам доброто старо време, когато шефът сам си движеше нещата, без да свиква заседания за всеки дребен случай." Горкият, сигурно е изпитвал носталгия по своя началник Водолей преди години.

Да работиш под ръководството на личност, управля­вана от Уран, си има и друго предимство. Никога няма да изпитваш неприятната опека на шефската съпруга, която неочаквано и в най-неподходящия момент се появява в службата. Водолеите съвсем не доверяват всяка своя стъпка на съпругите си и нищо чудно те дори да не знаят къде работят мъжете им. Няма да забравя един случай с мой съсед Водолей, ръководител на фирма за проучва­ния, който се обади на жена си чак от Париж да й каже, че няма чисти ризи.Едва тогава тя разбра къде се намира той. И разбира се, й беше вдигнат скандал по телефона, че не била предвидила предстоящото му пътуване. Така че за всичко се оказа виновна тя.

Миналата седмица на официален банкет кметът връчи на вашия шеф Водолей наградата „Човек на годината". Тогава в съзнанието ви изплуваха всичките му причудли­ви прояви, непредсказуеми постъпки и странности. И тъкмо бяхте стигнали до заключението, че независимо от тях едва ли бихте могли да си пожелаете по-забележител­на личност за началник, когато случайно погледнахте под масата. Там краката му, обути в елегантни черни обувки, нетърпеливо потрепваха. Над обувките се мъдреха един син и един жълт чорап.

 

Източник: Линда Гудман "Слънчевите знаци"

Вход във форума

Търси

Календар
«  Юли 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Архив на записите

Приятели на сайта
  • uCoz Community
  • uCoz Manual
  • Video Tutorials
  • Official Template Store
  • Best uCoz Websites