Червената Шапчица - СЛУЖИТЕЛЯТ ОВЕН
 
Сряда
28.06.2017
22:59
Добре дошли Гост
RSS
 
Червената шапчица
Главна Регистрация Вход
СЛУЖИТЕЛЯТ ОВЕН »
Сайт меню

Мисъл на деня:

Статистики

Общо онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0

СЛУЖИТЕЛЯТ ОВЕН

Високо, ясно, с мощен глас в ухото му извиках аз.

И щом заключена врата намерих,заблъсках, чуках и заритах...

Но няма смисъл да говорим за вчера, тогава бях различен човек.

Овен кандидатства за работа и се явява на събеседване.

Работодател: От автобиографията и препоръките ви става ясно, че през изтеклите две години сте работили на шест места, мистър Бутмейкър.

Овен: Мистър Флексман, моля наричайте ме Чарли. Мисля, че не бива да оставаш повече на една работа, за която си научил всичко и нямаш възможност да израс­теш.

Работодател: В такъв случай, Чар... хм, мистър Бутсайкарис, при нас може би не си струва да започвате..., за да не се разочароваме взаимно.

Овен: О, моля Ви, не се безпокойте. Проучил съм възможностите и бъдещето на Вашето предприятие и смея да кажа, че то предлага широки перспективи за човек като мен, който се старае и иска да допринесе за успеха му. Вашето ръководство е с големи амбиции и работи с творчески замах. Предпочитам да изчакам, докато се освобо­ди място при вас, вместо да започвам другаде.

В първия момент работодателят ще бъде шокиран. После ще помисли и ще назначи Овена. Какво от това, че е самонадеян и безцеремонен? Не пита за заплата и оси­гуровка, а иска да работи. Може пък да излезе нещо.

От вас зависи да насочите енергията на служителя ви Овен в нужната посока. Ако успеете, ще имате чудесен работник. В никакъв случай не го задължавайте стриктно да спазва работното време. В началото ще се подчинява, за да направи добро впечатление, но скоро ще му омръз­не, ще се изнерви и ще започне да прави малки номера. Това е знак, че вече е отегчен. Има опасност да загубите ценния работник. По-добре му дайте свобода да взема сам решения и да докладва само на вас. Разрешете му да идва когато иска, но да си гледа служебните задължения. Няма да усетите колко бързо ще навлезе в работата и макар да идва последен и да обядва по два часа, вечер ще се засто­ява и с радост ще поема допълнителни задачи. Ще работи и по петнадесет часа, ако се налага, без да роптае. Защо­то Овенът е устроен така, че творческата му енергия из­бликва по всяко време, без да се съобразява с някакъв ра­ботен график. Понякога ще помоли да излезе по личен проблем и ще се върне вечерта или рано на другата сут­рин да свърши това, което не е успял. Но няма да си по­зволи претупана работа. Това е твърде ценно качество, така че затворете си очите пред дребните нарушения на трудовата дисциплина и го оставете да даде най-доброто от себе си за вас и вашето предприятие.

Парите не са най-важни за него. На първо място е успехът, на второ - възнаграждението. Обикновено харчи повече, отколкото получава, и често търси пари на заем. Но едно поощрение или изказана благодарност за Овена са по-важни от увеличението на заплатата. Той кипи от желание да поеме цялата работа, непрекъснато ви затруп­ва с нови хрумвания. Ако свикнете да не се обиждате от дръзките му предложения, ще имате на разположение не­изчерпаем извор на оригинални идеи.

По характер Овенът е въодушевен и склонен да превъзнася. В негово лице ще имате незаменим рекламен агент. Той непрекъснато ще хвали фирмата или предпри­ятието ви наляво и надясно и ще трупа точки за вас. Ето защо му дайте длъжност, свързана с рекламата и общува­нето с хора. Ще бъдете удивени от умението му да печели и задържа клиенти, да осигурява нови приходи и да рабо­ти за осъществяване на вашите грандиозни проекти. Сти­га да е уверен, че разбирате и цените усърдието му, че разчитате на него. Това му дава криле. Не го забивайте в най-мрачния ъгъл на канцеларията на някакво бюро, под придирчивия поглед на канцеларския шеф. Там ще загуби всякакво желание за работа. Пазете и подхранвайте само­чувствието му, прибавете някаква важна задача към задъл­женията му. Тогава Овенът просто ще надмине себе си. И не забравяйте при първа възможност да го повишите.

Не пристъпвайте към него с критичен тон. Не го мъмре­те пред другите, не го карайте да се чувства виновен, че е закъснял, не хвалете останалите служители в присъствието му. Не отбелязвайте педантично грешките му. По-добре го посъветвайте тактично да не прибързва и да не бъде тъй са­моуверен. Ако признаете способностите му, няма да имате по-предан служител от него. Ще работи в празнични дни, ще поеме и работата на болния си колега. Винаги ще разбере временните затруднения на шефа си. Няма да напусне, ако корабът започва да потъва. Напротив - ще стои плътно зад вас и ще ви дава ценни съвети как да се измъкнете от блато­то. Защото има силно развита интуиция, при това вярна в повечето случаи. Послушайте него вместо дългогодишните си експерти. Като човек на настоящето Овенът вижда и раз­бира по-добре нещата, отколкото ония, които живеят с ми­налата слава или очакват светлото бъдеще.

Освен рекламата и обществените отношения, всички професии и поприща са подходящи за служителя Овен, стига в тях да има широко поле за изява, което ще побере излишъка от енергията и егоцентризма му. Тъй като по природа е водач и новатор, той трябва да ръководи нещо или някого. Ако не бъде оставен да организира, да твори и да създава, не е поле­зен нито на себе си, нито на другите. Канализирайте способ­ностите му и той ще ви изкара куп пари. С повече умение и такт използвайте качествата му, поощрявайте го непрекъсна­то и ще се сдобиете с предан и верен служител.

 

- Ще седна тук - рече той -и няма да стана дни наред.

Източник: Линда Гудман "Слънчевите знаци"

Вход във форума

Търси

Календар
«  Юни 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Архив на записите

Приятели на сайта
  • uCoz Community
  • uCoz Manual
  • Video Tutorials
  • Official Template Store
  • Best uCoz Websites