Червената Шапчица - СЛУЖИТЕЛЯТ СКОРПИОН
 
Четвъртък
27.07.2017
04:47
Добре дошли Гост
RSS
 
Червената шапчица
Главна Регистрация Вход
СЛУЖИТЕЛЯТ СКОРПИОН »
Сайт меню

Мисъл на деня:

Статистики

Общо онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0

СЛУЖИТЕЛЯТ СКОРПИОН

Но когато трябва да се превърнеш в какавида, а знаеш, че това все някога ще стане,

след това и в пеперуда, предполагам ще се чувстваш малко странно, нали?

- Изобщо - рече гъсеницата.

Кой от вашите подчинени е най-въздържан? Кажете, но бързо! Кой е оня, който не прекалява с непрекъснати оправдания, кой е най-уравновесен и кой има най-точен поглед? Ако се досещате кой е той, не ви ли е направило впечатление, че той не отказва комплименти, но пък и пре­красно си живее без тях. Затворен ли е в личния си живот? Има ли ясна програма за своето бъдеще? Ако всичко това е така, ще ви попитам нещо: не сте ли забелязвали, че оста­налите ви подчинени малко се страхуват от него? Ако е така, можете да бъдете сигурни - той е Скорпион.

Този човек управлява съдбата си и е господар на ду­шата си в по-голяма степен от всички свои колеги. Той винаги е целеустремен и последователен. Неговата изоб­ретателност и увереност в силите го открояват над оста­налите. Той е осъзнал, че притежава волята да управлява живота си, но също така и да му сложи край, ако реши. Той не се самозалъгва и не търси в другите вина за соб­ствените си грешки. Той е в състояние да стигне което си иска стъпало и не му е нужно да му помагате в пътя наго­ре. Той не страда от комплекси за малоценност, освен ако не е Сив гущер, унищожил сам своята сила и приел при­мирението. Но дори и така да се е случило, трябва да зна­ете, че това е собственият му избор. Той не може да бъде пионка в ръцете на съдбата.

Ще ви бъде трудно да отгатнете причините за едно или друго негово действие. Вие вече сте чували за жестокост­та на Скорпиона, за неговата отмъстителност, за реши­мостта, с която разчиства сметките си и сигурно ще се изненадате, когато забележите, че във взаимоотношения­та ви всичко това го няма. Но то си го има. Просто в мо­мента няма нужда от него, защото той добре знае, че цел­та оправдава средствата. Той си знае работата, въпросът е вие да не подозирате намеренията му.

Неговото отношение към вас се определя от онова, ко­ето вие можете да му предложите, от претенциите му към вас и към живота. Ако не сте нещо особено и си позволите да влезете в стълкновение с него, да го обидите, да прояви­те грубост, да не си изпълните някакво обещание или пък да настъпите опашката му, бог да ви е на помощ. Ще про­клинате деня, в който сте го предизвикали. Но ако от вас зависи положението му и осъществяването на целите му, той ще запази спокойствие. Държите ли в ръцете си власт или нещо, което той желае, Скорпионът е способен да понесе всичко с премерено спокойствие и колкото и да не ви се вярва, без желание да ви отмъсти или убождане за само­защита. Той наистина е способен да овладее обидата си ц просто да я изтрие от съзнанието си - самият този факт е доказателство за невероятната му воля.

Но преди да проверите всичко това, помислете си всъщност към коя категория принадлежите - към обикно­вените хора, където са дребните началници, приятели, ко­леги, обслужващ персонал, също така роднини и близки или пък сте личност с власт и възможности, от които за­виси кариерата му. Ако сте в първата група, не ви съвет­вам да експериментирате.

Да си представим, че сте продуцент в телевизията и сте поръчали на писател Скорпион да напише сценарий при определени изисквания. Връщайте текста му колкото искате, карайте го да ви носи нови варианти. След четвър­тия вариант му кажете: „Голям тьпизъм. Трябва да има виц." Какво, мислите, ще направи набедения Скорпион. Нищо особено. Просто ще ви напише нов сценарий, кой­то наистина ще бъде забавен. Значи в крайна сметка вие сте получили това, което искате. Защото вие сте този, който може да реализира сценария му. Той може да не е съгласен с оценките ви, но вие сте продуцентът. Поне за­сега, вие решавате. А след време, когато той преуспее? Не мислете, че ще седне да ви отмъщава за случая със сценария. Това не влиза в принципите му. Вие сте му дали тласък и сте помогнали да осъществи мечтата си. Той не изпитва злоба към вас, но все пак ще ви покаже, че сега нещата стоят по друг начин, че вашето мнение вече не го интересува. Само ще ви накара да разберете промяната и нищо повече. Но всеки друг, който някога си е позволил да се изказва критично за него, да не зачита ранимата му гордост, ще си получи заслуженото - убождането няма да му се размине.

Онова, което Скорпионът знае със сигурност, е от коя страна на филията е намазано маслото и кой държи бурка­на с меда. Той ни най-малко не се съмнява, че един ден ще осъществи своите цели. Затова не удря глава в стената и не се срамува да изпълнява волята на началниците си, ако от това има полза. Вашият подчинен Скорпион не се страхува от нищо. Неговата увереност поражда смелост. Но той разчита на времето. Той знае, че и неговата звезда ще из­грее. За него не бихме могли да кажем, че е нетърпелив.

Един мой познат адвокат Скорпион попадна на работа в авторитетна кантора с богата клиентела. Шефът му възложил да подготви аргументирано предложение за обе­диняване на две фирми. Младият адвокат не мигнал цяла нощ, защото заседанието за обсъждане на предложение­то било насрочено за десет часа сутринта на другия ден. Още в девет той заел място зад бюрото си и зачакал обаж­дането на шефа си. И след като цялата предишна нощ му се наложило да работи, след като изтърпял недоволство­то на жена си от факта, че отменил вечерята по случай годишнината от сватбата им, той в десет без петнадесет разбрал от секретарката на началника си, че заседанието се отменя за следващата седмица. Времето било хубаво и шефът му решил да поиграе голф с някакъв клиент. По­молил секретарката да предаде на младия адвокат, че се надява да не го е измъчил много. Мислите, че Скорпи­онът е извадил от чекмеджето си пистолет и е хукнал към игрището за голф? Нищо подобно. На това нахалство Скорпионът само повдигнал рамене, усмихнал се загадъ­чно и подал на секретарката папката с думите: „Бихте ли оставили това на бюрото му?Трябва да поспя няколко часа." След това с търпението на Телеца и дисциплината на Козирога се обадил на жена си, че ще се прибере за обяд. Изводът: този млад адвокат възнамерява да стане съдружник на шефа си. Сигурно ви интересува дали след обидата от предишната вечер жена му се е погрижила да приготви навреме обяда? Естествено. Та тя е съпруга на Скорпион! Ако има намерение да посреща и други годиш­нини, тя е длъжна да сготви. Тя не му е началник. Той си има друг началник. Поне тази година.

Ако от вас зависи бъдещето на вашия подчинен Скор­пион, вие също можете да си позволите да отидете да по­играете голф. То е нещо като да сте недостижим за ядре­ната енергия, но за всеки случай не прекалявайте. На ваше място аз не бих си позволила да се държа като в описания случай. И добре, че не съм на ваше място. Едва ли ще намеря смелост да играя на руска рулетка.

В името на по-високата цел мъжът и жената Скорпион приемат великодушно онова, което неизбежно се случва. Те преценяват безпогрешно собствените си възможнос­ти, отчитат възможните последици и евентуалната печал­ба, след което приемат условията, но вече са формулира­ли в главата си следващата цел. Болшинството начални­ци одобряват философията на Скорпиона, даже й се възхи­щават. Скорпионът знае цената на успеха и е готов да я плати без уговорки. Успее ли, трябва да знаете, че първо­то полувреме е свършило и трябва да смените вратите.

Скорпионът има още едно великолепно предимство пред останалите ви подчинени. Това е неговата лоялност. Звучи старомодно и в наше време не се среща много чес­то. И не става дума нито за ласкателства, нито за угодничество, към които прибягват обикновените амбициозни служители. Скорпионът има собствено разбиране за ло­ялността.

Работех в радиото на едно малко градче в Пенсилвания, когато чух от един програмен директор Скорпион изказване, останало до ден днешен в паметта ми. Соб­ственикът на радиото беше може би най-отвратителният човек в градчето. Освен че беше стиснат, беше и злобен. Най-хубавото, което можеше да се каже за него, беше, че понякога се държеше по-малко гадно, отколкото обикно­вено. Единственият му приятел беше майка му. Но всич­ки се държаха с него уважително и покорно, защото освен радиото, той притежаваше още и половината град. Всич­ки в радиото го наричаха „сър", ухилваха се до уши, щом влизаше при тях и изпълняваха с готовност всеки негов каприз и нареждане. Но зад гърба му правеха подиграва­телни мимики, присмиваха се на папийонката му и на пис­кливия му глас. Бяха стигнали до извода, че погребението му трябва да бъде обявено за празник, а когато отсъства­ше от града, най-голямото забавление в радиото беше конкурсът за некролога му. Най-смешният некролог по­лучаваше награда.

Въпросният Скорпион, програмният директор, обаче никога не участваше в тези игри. Вечно си имаше работа. Веднъж една от секретарките го попита защо не участва в любимата веселба на редакцията. Той я погледна със скорпионските си очи и каза: „Той ми плаща заплата. Аз рабо­тя при него." „Но какво от това - продължи момичето -забрави ли, че ти крещи всяка сутрин и от две години не ти дава отпуск? Една добра дума не е казал за тебе. Ня­маш ли достойнство?" Скорпионът запази абсолютно спо­койствие. „Не мога да внасям в банковата си сметка доб­ри думи. Предпочитам пари." „Не може да ти е все едно как се отнасят с тебе!" - продължаваше тя. Отговорът му беше: „Когато някой ми дава пари, аз се подчинявам на заповедите му. Ако реша да не се подчинявам повече, ще престана да приемам парите му и ще си подам оставката. Дай сега да видя програмата за следващата седмица. Тряб­ва да вместя няколко реклами."

Тя безмълвно му подаде програмата, той я взе и отиде да работи. Няколко дни по-късно тя го помоли да й купи кафе като се връща от обяд. Той се направи на разсеян. Освен това забрави да й изпрати покана за сватбата си ня­колко месеца по-късно. Той беше запомнил намека й за достойнството му. Скорпионът има отлична памет. Предло­жих ви чудесен пример за това как, кога, на кого и защо типичният служител Скорпион отмъщава. Показах ви и представата му за лоялност към оня, който му дава работа. Скорпионите работят усърдно и качествено. Те се от­насят сериозно към професионалната си кариера и никога не забравят целта си. По принцип са упорити, непреклон­ни, страстни и високомерни. Но в работата си избягват да си губят времето и да съчиняват майтапчийски некроло­зи. Те възприемат смъртта сериозно. Както и вас. Вие сте мост към брега на властта. И ще ви зачитат, докато стиг­нат оттатък. Умните стратези не рушат мостове, а Скор­пионите са умни стратези. Мозъците на някои от тях са остри като бръсначи. Всички Скорпиони са съобразител­ни и логични. Някои от заниманията им са свързани с раз­решаване на загадки или с разнищване на тайните, които се крият в живота, в човека или в машината. Много от тях са детективи, психиатри, научни работници, хирурзи, жур­налисти или погребални агенти. Те се стремят да усъвър­шенстват познанията си всеки ден толкова бързо, колко­то бързо усъвършенстват дарбите и способностите си и колкото бързо пълнят портфейлите си.

В личния живот на Скорпиона не бива да ровите. Той не допуска това. Ако е харесал вас и работата, ще бъде всеотдаен и лоялен. След като му плащате за осем часа, той ще ви работи не по-малко от осем и няма непрекъсна­то да си поглежда часовника. Но имайте предвид, че нищо не е в състояние да го отклони от неговите принципи и идеи. За него те са по-важни от амбициите му, от чуждата признателност, даже от любовта. Няма сила, която би могла да промени възгледите и мненията му. С изключе­ние на силата на Плутон, която е стаена в природата му. Ако е решил да откаже, ще тръшне вратата ви по-силно от който и да е друг, дори на табелката й да пише „Вицеп­резидент". Плаща толкова, колкото е получил. Ако иска­те повече, ще си тръгне и няма да се обърне. Това са пра­вилата на неговата игра. В края на краищата той остава верен преди всичко на себе си. Това звучи егоистично, но дали е точно така? В детството си той си е повтарял лю­бимото стихче: „Помни, до края верен на себе си бъди!" Щом той следва този девиз, защо трябва да го обвинява­ме в нечестност към другите?

 

„Ако щеш съди ме за убийство и безумие.

(Всички ние си имаме слаби места.)

Но лъжа и измама аз никога не ще простя."

 

 

Източник: Линда Гудман "Слънчевите знаци"

Вход във форума

Търси

Календар
«  Юли 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Архив на записите

Приятели на сайта
  • uCoz Community
  • uCoz Manual
  • Video Tutorials
  • Official Template Store
  • Best uCoz Websites